«Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, χωρίς τη δική τους ενεργή συμμετοχή η προσπάθεια θα μείνει ημιτελής» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς, Κώστα Μπακούρη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Διεθνή Διαφάνεια «αρωγό» του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο για τον περιορισμό της διαφθοράς και συνεχάρη τον κ. Μπακούρη για το έργο του.

«Ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται πια να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς» τόνισε ο υπουργός για να επισημάνει ότι «πρόσφατα περιστατικά, όπως αυτό που αποκαλύφθηκε με γιατρό που συνελήφθη την ώρα που ελάμβανε φακελάκι, μόνο με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μπορούμε να τα ξεριζώσουμε». Σημείωσε δε: «Τα φαινόμενα διαφθοράς πρέπει τα ξεριζώσουμε, καθώς αδικούν την ελληνική δημόσια διοίκηση, αδικούν τους πολλούς και έντιμους δημόσιους υπαλλήλους και στιγματίζουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Κώστα Μπακούρη για την Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» και τη Γραμμή Υποστήριξης 10190 που λειτουργεί η Οργάνωση από τον Σεπτέμβριο του 2013 για την υποδοχή αναφορών από πολίτες για υποθέσεις διαφθοράς. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασε στον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακούρης ανέφρε: «Ως Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς έχουμε ξεκινήσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας “Διαφάνεια Τώρα!” με σκοπό την υποδοχή καταγγελιών για θέματα διαφθοράς, η οποία ήδη έχει σημαντικά αποτελέσματα να επιδείξει». Πρόσθεσε: «Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να τα ανεχόμαστε ως κοινωνία και ότι, είναι δικό μας καθήκον για να λειτουργεί η Δημοκρατία, να καταγγέλλουμε και να μην επιτρέπουμε περιπτώσεις διαφθοράς».

Έκανε δε γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, που λειτουργεί η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!», έως και σήμερα έχει υποδεχθεί περισσότερες από 500 αναφορές από πολίτες, οι οποίες αφορούν κυρίως την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, τη «μαύρη εργασία», αδικαιολόγητο πλουτισμό, αδιαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: