Μίλησαν (και διαφώνησαν) Πούτιν και Ομπάμα




Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε  σήμερα στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας η συζήτηση ήταν πολύ δύσκολη ιδιαίτερα μετά από τόσες κυρώσεις που πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά τις θέσεις τους, όπως ήταν αναμενόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο σημείο συμφωνίας ήταν η συμφωνία να διατηρήσουν ανοικτά το κανάλι επικοινωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει κάνει τα πάντα για να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αγνοεί ακόμη και τα συμφέροντα της ίδιας του της χώρας. Η Δύση, πρόσθεσε, έχει κάνει ότι μπορούσε, εκτός από το να εμπλακεί σε πόλεμο, για να τον αναγκάσει να υποχωρήσει. “Κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν δρουν πάντοτε με τη λογική”, τόνισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία του για την αυξανόμενη υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές στην Ουκρανία και απαίτησε να σταματήσει. Επίσης είπε στον κ. Πούτιν ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι λύση, και ότι πρέπει πάση θυσία να εξευρεθεί διπλωματική λύση.

— Ο Πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Οι κυρώσεις αυτές δεν βοηθούν (να φθάσουμε) στον βασικό στόχο—να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να διευθετηθεί η ουκρανική εσωτερική πολιτική κρίση», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σιζιόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στοχοθετώντας για πρώτη φορά κλάδους της ρωσικής οικονομίας συνολικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: