Έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσαν σήμερα οι αστυνομικοί στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι, όπου ένα από τα προάστιά του, το Φέργκιουσον αποτελεί το θέατρο αστικών ταραχών μετά τον θάνατο ενός νεαρού αφροαμερικανού που σκότωσε αστυνομικός πριν από 10 ημέρες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις (κεντρικές ΗΠΑ) εξήγησε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι αστυνομικοί επενέβησαν διότι δέχθηκαν μια κλήση για έναν άνδρα που φαινόταν ότι είναι ταραγμένος, ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και φώναζε «Σκοτώστε με τώρα» ενώ προσέγγιζε το περιπολικό.

«Οι αστυνομικοί τον προειδοποίησαν αρκετές φορές. Οι αστυνομικοί φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους και δύο αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους. Ο ύποπτος πέθανε» διευκρίνισε ο Σαμ Ντότσον με μήνυμα στο Twitter.

Ορισμένοι συγκεντρώθηκαν γύρω από τον τόπο του εγκλήματος όπου οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την πρόσβαση τοποθετώντας κίτρινη κορδέλα μπροστά από ένα παντοπωλείο στο Σεντ Λούις ενώ επαναλάμβαναν το σύνθημα των διαδηλωτών στο Φέργκιουσον: τα χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε!

MISOURI-EPEISODIA03-18AUGUST2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μισούρι: Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης

Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει διαδηλωτές στο Φέργκιουσον του Μισούρι ύστερα από ταραχές ημερών που ξέσπασαν όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε αφροαμερικανό έφηβο.

Η αστυνομία ανέλαβε δράση ύστερα από ώρες διαδηλώσεων στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν σε τεταμένο κλίμα αλλά ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πρόσθεσαν ότι ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών συνετρίβη στο έδαφος και ανεφλέγη.

Ο κυβερνήτης του Μισούρι ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον τη Δευτέρα καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων που προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες και εγείρουν ερωτήματα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 18χρονου Mάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη το Σάββατο και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 η ώρα, δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των αρχών του Μισούρι.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών και να κρατούν απόσταση από αυτούς.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είπε στον κυβερνήτη πως η χρήση της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση, να επουλωθούν οι πληγές και να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Φέργκιουσον την Τετάρτη, δήλωσε ο Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο Getty Images επιβεβαίωσε τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στο προάστιο Φέργκιουσον στο Σεντ Λιούις του Μισούρι. Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία η οποία αποτυπώνει τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία Getty Images αναφέρει ότι ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».

Το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει άμεση εταιρική σχέση με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν διευκρινίζει τους λόγους για τη σύλληψή του απεσταλμένου του στο Φέργκιουσον, την συνοικία του Σεντ Λιούις που μαστίζεται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα από βίαιες ταραχές εξ αιτίας της δολοφονίας ενός νεαρού αφροαμερικανού από πυρά ενός λευκού αστυνομικού.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλοι δυο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην ίδια περιοχή είχαν επίσης συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση στο κέντρο του Φέργκιουσον παρέμενε τεταμένη και το βράδυ της Δευτέρας παρότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς με αρχικό στόχο να περιφρουρήσουν το χώρο γύρω από το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας. Η ανάπτυξη μονάδων της Εθνικής Φρουράς στο Φέργκιουσον ήρε και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε στην πόλη για δυο συνεχόμενες νύχτες.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: