Μετά τα χαμόγελα, απαιτούνται πράξεις από Ερντογάν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα δεν αντέδρασε στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς το νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το Κυπριακό κουβέντιασε επιγραμματικά ο κ. Βενιζέλος χωριστά με τους Ερντογάν, Νταβούτογλου και  το (νέο ΥΠΕΞ) Τσαβούσογλου, καθώς λόγω της τελετής ορκωμοσίας του νέου Τούρκου Προέδρου, δεν υπήρξαν συναντήσεις, πολύ περισσότερο δυνατότητα για συζητήσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προχθές και χθες κα τον ενημέρωσε για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Άγκυρα, μεταφέροντας του βασικά το κλίμα που βρήκε στην τουρκική πρωτεύουσα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στο «Φ», ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Άγκυρα αναμένουν στην πράξη κινήσεις από τουρκικής πλευράς και όχι εξαγγελίες χωρίς περιεχόμενο, όπως γίνεται πάντα από την Άγκυρα.

Πρώτη δοκιμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η επίσκεψή του στα κατεχόμενα, την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και η επίσκεψη θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα είναι το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ωστόσο, αναμένεται να στείλει κάποια μηνύματα για το Κυπριακό. Θα μετρήσουμε τις προθέσεις και διαθέσεις του, είπε χαρακτηριστικά στο «Φ», αρμόδια πηγή.

Όπως μετάδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών κ. Μιτσιάλης στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές ενώ στο νησί αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου και ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Herman Van Rompuy, είχε προχθές βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου αξιωματούχου και αντικείμενο των συζητήσεων είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για την επιλογή του νέου Πρόεδρου του Συμβουλίου και της νέας ΥΠΕΞ της Ένωσης.

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούγκερ, ενώ το βράδυ θα συζητηθεί σε επίπεδο των αρχηγών των κρατών-μελών η επιλογή των νέων αξιωματούχων. Ο Πρόεδρος θα συμμετέχει και στη σύνοδο του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: