Μέσω Γιούγκερ η εμπλοκή της Ε.Ε.




Του Κώστα Βενιζέλου – www.philenews.com

Η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό θα περάσει μέσα από το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,για αυτό και Αθήνα και Λευκωσία παρεμβαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη θέσει στο νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούγκερ, την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κυπριακό με στόχο να εναρμονισθεί η λύση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς θα έχει σήμερα στην Αθήνα, συνάντηση με τον κ. Γιούγκερ και ανέλαβε να συζητήσει το θέμα τούτο.Όπως συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση Σαμαρά- Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δυο κυβερνήσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εμπλοκής της Ε.Ε. Η βασική θέση που προβάλλεται, είναι πως λύση πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο και όχι να καταστεί η όποια συμφωνία πρωτογενές δίκαιο.

Προβάλλεται δε το επιχείρημα πως εάν υιοθετηθούν στη συμφωνία για το Κυπριακό, μόνιμες παρεκκλίσεις, τότε θα προκληθούν προβλήματα και στη λειτουργία της Ε.Ε. Τούτο, φαίνεται, να κερδίζει έδαφος καθώς αξιωματούχοι της Κομισιόν καθώς υπουργείων Εξωτερικών κρατών-μελών, έχουν ακούσει δια ζώσης τις απόψεις της τουρκικής πλευράς και εκφράζουν ανησυχία. Ένα παράδειγμα, είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς, την Κύπρο να εκπροσωπούν σε όργανα της Ε.Ε. και τα δυο συνιστώντα κρατίδια.

Αθήνα και Λευκωσία αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο κ. Γιούγκερ είναι ενημερωμένος για το Κυπριακό, γνωρίζει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, θεωρούν πως ο στόχος τους θα επιτευχθεί, αν και αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Σημειώνεται συναφώς ότι η απερχούσα Κομισιόν, υπό τον Μπαρόζο, είχε αποφασίσει να αναβαθμίσει το ρόλο του απεσταλμένου στο Κυπριακό. Ο κ. Πίτερ Βαν Νούφελ, ωστόσο, δεν κατάφερε επί της ουσίας να πιάσει δουλειά καθώς ως γνωστό, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την εμπλοκή της Ένωσης και θεωρεί πως δεν μπορεί να αναλάβει πιο αναβαθμισμένο- δηλαδή ουσιαστικό- ρόλο ο εκπρόσωπος της.

Το θέμα που τίθεται, πάντως, είναι κατά πόσο ο κ. Γιούγκερ θα πείσει την τουρκική πλευρά ή θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο, για να ικανοποιήσει δυο κράτη-μέλη, αλλά δεν θα τον αποδεχθεί η τουρκική πλευρά. Οι Βρυξέλλες, πάντως, εάν ενημερώνονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις θέσεις που κατατίθενται θα μπορούν να παρεμβαίνουν και χωρίς την…άδεια των Τούρκων.

Καμία μόνιμη παρέκκλιση

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά- Γιούγκερ είπε πως θα ζητηθεί η στήριξη της Ε.Ε. Η επιδιώξει έχει να κάνει με την ενεργότερη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τη διασφάλιση του ότι η λύση που θα προκύψει δεν θα περιλαμβάνει παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες και δεν θα είναι τέτοιας μορφής που να δημιουργεί δυσλειτουργία στην ίδια την Ένωση αλλά και να αποτελεί κακό προηγούμενο σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί την τουρκική απαίτηση περί πρωτογενούς δικαίου (όπως καταστεί δηλαδή η λύση με τις όποιες παρεκκλίσεις πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ). Ερωτηθείς για το τί είδους πρόνοιες της λύσης θα πρέπει να είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες και δεν θα πρέπει να γίνει αποδεχτή η όποια θέση της τουρκικής πλευράς για πρωτογενές δίκαιο. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό», διαβεβαίωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: