Μέρκελ: Βλαντιμίρ τέρμα η αποστολή όπλων-συμβούλων




Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «τερματίσει την ροή στρατιωτικού υλικού, στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων, που περνά τα σύνορα [της Ρωσικής Ομοσπονδίας] με την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

«Για να ευνοηθεί η κήρυξη μιας εκεχειρίας, η οποία πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, η καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες της Μέρκελ.

Ουδείς Ρώσος στρατιώτης επιβαίνει στην οχηματοπομπή με τη ρωσική βοήθεια, εγγυάται η Μόσχα στην Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι ουδείς Ρώσος στρατιώτης επιβαίνει στην οχηματοπομπή η οποία εστάλη από τη Μόσχα για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Πεντάγωνο.

Ο Σόιγκου «εγγυήθηκε ότι δεν επιβαίνει ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στα οχήματα της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής και ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία», ανέφερε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας πως ο Χέιγκελ ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν σήμερα.

Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι ρωσικά οχήματα μπήκαν στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε σήμερα ότι μια φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας, μετά τις ανακοινώσεις του Κιέβου σύμφωνα με τις οποίες το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ρωσικά τεθωρακισμένα εντός της ουκρανικής επικράτειας.

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα η οποία να πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, τον οποίο επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορείο ειδήσεων. Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν φαντάσματα», πρόσθεσε ειρωνικά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε νωρίτερα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε μέρος μιας ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που είχε εισέλθει, σύμφωνα με το Κίεβο, στο ουκρανικό έδαφος.

Βρετανοί δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι μια φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων πέρασαν τα σύνορα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια ρωσική «εισβολή» στο ουκρανικό έδαφος.

Ο στρατηγός Κονατσένκοφ επέκρινε τους δυτικούς αξιωματούχους οι οποίο διατύπωσαν κατηγορίες βασισμένες, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «αποκυήματα φαντασίας» δημοσιογράφων.

Επίσης επέκρινε τις «συζητήσεις ορισμένες εκ των οποίων δημοσιεύονται τις τελευταίες στο Twitter» περί υποτιθέμενων εισβολών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ κατήγγειλε τη «μαζική σφαγή φιλειρηνικών πολιτών που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης», αναφερόμενος «στο σφυροκόπημα πόλεων» από το ουκρανικό πυροβολικό.

Ο στρατηγός Κονατσένκοφ αναφερόταν στους αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις μάχες που συνεχίζονται ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες καθώς εντείνεται η πολιορκία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο προπυργίων των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επέκρινε νωρίτερα σήμερα τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ρωσία κρίνει «απαράδεκτη τη χρήση από τις [ουκρανικές] κυβερνητικές δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και βαρέων όπλων, περιλαμβανομένων και εκτοξευτήρων ρουκετών, εναντίον αμάχων και εναντίον πολιτικών υποδομών», σημείωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: