Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει ο Νταβούτογλου




Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, www.cna.org.cy

Το αργότερο στις 11 Σεπτεμβρίου θα έχει αναλάβει η νέα τουρκική κυβέρνηση υπό τον Αχμέτ Αχμέτογλου ο οποίος αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Αυγούστου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου με βάση το τουρκικό σύνταγμα αφού λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει εντός εφτά ημερών να σχηματίσει κυβέρνηση και να ετοιμάσει το πρόγραμμά της το οποίο θα αναγνώσει στην Γενική Συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου. Δύο μέρες αργότερα θα γίνει ψηφοφορία για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την τουρκική βουλή κι έτσι η νέα κυβέρνηση θα έχει αναλάβει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος όπου θα γίνει και επισήμως η εκλογή Νταβούτογλου θα είναι στις 27 Αυγούστου. Στις 28 Αυγούστου ο Ταγίπ Ερντογάν θα ορκιστεί Πρόεδρος της χώρας και θα αναλάβει αμέσως καθήκοντα.

Νταβούτογλου: Η μεγάλη ανοικοδόμηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί

“Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η μεγάλη ανοικοδόμηση θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρχει κανένα διάλειμμα”, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ηγέτης και πρωτοπόρος του κόμματος είναι ο Πρόεδρος, εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΑΚΡ δεν είναι ένα κόμμα που βγήκε υπό συνθήκες συγκυρίας αλλά που εμφανίστηκε από μια παράδοση βαθιά ριζωμένου κράτους και τα στελέχη του άνοιξαν τον δρόμο για την οικοδόμηση αυτής της παράδοσης του βαθιά ριζωμένου κράτους, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανέφερε ότι όποιοι προσπαθήσουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, είτε ονομάζονται παράλληλη δομή, είτε οτιδήποτε άλλο, τα στελέχη του ΑΚΡ θα σταθούν εμπόδιο απέναντί τους.

“Κανείς δεν θα μπορεί να έχει την ευκαιρία να σπείρει διχόνοια ανάμεσά μας, θα υπάρξει μια νέα εποχή. Η συνέχειά μας πηγάζει από την κρατική μας παράδοση, από την εθνική μας κουλτούρα και από αυτές τις αρχές δεν θα υποχωρήσουμε”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως είπε η επιλογή του ονόματός του αποτελεί ιστορική ευθύνη στους ώμους του και εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα παίρνει δύναμη από εκείνους. Τους παρακάλεσε να περπατήσουν χέρι με χέρι. “Ο Αλλάχ ας μην επιτρέψει την παρακμή στο κράτος και το έθνος μας. Γι αυτός ας μην επιτρέψει ούτε στο ΑΚΡ την παρακμή”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι 55 χρόνων και τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Οι στενοί του συνεργάτες τον αποκαλούν “Χότζα”, που θα πει `δάσκαλος`. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι που στα 40 του μπήκε στην πολιτική.

Στο Λύκειο Αρρένων Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζη δεν αναμείχθηκε με τα κοινά ούτε και είχε κοινωνική ζωή. Ήταν αφοσιωμένος στα βιβλία του και στην μελέτη του Πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής. Νεαρός του άρεσε να περπατά από την ισλαμική περιοχή του Φατίχ Κωνσταντινούπολης μέχρι το κέντρο της ιστορικής πόλης στο Σουλτάναχμέτ. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζη.

Στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης είχαν μετακινηθεί με την οικογένειά του από την Κόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του την οποία έχασε πολύ μικρός. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και την μητριά του την φώναζε “μητέρα”. Ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων για να πάρει το υφαντουργείο του πατέρα του με το οποίο ασχολείτο. Τον έστειλε και στο Λονδίνο ένα χρόνο για να βελτιώσει τα αγγλικά του. Τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν τον ικανοποίησε ωστόσο η διοίκηση επιχειρήσεων και μπήκε στο τμήμα πολιτικών επιστημών στην συνέχεια. Στη συνέχεια έκανε και δοκτοράτο στις πολιτικές επιστήμες.

Το 1984 παντρεύτηκε την Σαρέ, η οποία είναι γυναικολόγος και έκαναν δύο κόρες. Στις κόρες τους η Σαρέ έδωσε τα ονόματα και των `δύο μητέρων` του Νταβούτογλου. Το 1990 μετακόμισαν στην Μαλαισία και εγκαταστάθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ επειδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε να συνεχίσει εκεί τη έρευνά του. Μελέτησε την τοπική κουλτούρα.

Το 1994 έγραψε το βιβλίο “Η πολιτιστική μεταστροφή και ο μουσουλμανικός κόσμος”. Ακολούθησε το βιβλίο “Εναλλακτικά παραδείγματα”. Από την Μαλαισία επέστρεψε το 1995. Τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή τον πήρε στην Τουρκία και μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Το 1999 έγινε καθηγητής και μπήκε στο νεοϊδρυθέν τότε Πανεπιστήμιο ΜπεΙκέντ. Εκείνη την περίοδο έγραψε και το γνωστό του βιβλίο “Στρατηγικό Βάθος” .

Το 1980 γνωρίστηκε με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ. Ένα άρθρο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αμπτουλάχ Γκιουλ και άρχισαν να συναντούνται συχνά. Με τον Ταγίπ Ερντογάν γνωρίστηκε πριν γίνει Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αλλά ήταν πιο κοντά στον Γκιούλ. Όταν ο Γκιουλ ανέλαβε Πρωθυπουργός το 2002 έγινε σύμβουλός του. Πήρε τον τίτλο του Πρέσβη.

Μετά που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Ερντογάν παρέμεινε στη θέση του συμβούλου. Τότε ο Νταβούτογλου λειτουργούσε ως σκιώδης υπουργός εξωτερικών και επηρέαζε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ανέλαβε ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στο Κυπριακό και στο πόλεμο στο Ιράκ. Στόχος του ήταν να εγκαταλείψει την πολιτική δύο τρία χρόνια αργότερα και να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Ωστόσο,  ούτε ο Ερντογάν ούτε και ο Γκιουλ συμφώνησαν με την αποχώρησή του από την πολιτική. Ανέλαβε ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική.

Πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είχε πάει στην Ουάσινγκτον και προετοίμασε την επίσκεψη. Ασχολήθηκε με το Συριακό, το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ. Προκάλεσε αντιδράσεις οι μυστικές συναντήσεις του με τον ηγέτη της Χαμάς Χαλίτ Μεσάλ. Χαρκακτηριζόταν πλέον ο `Κίσσινγκερ της Τουρκίας” ή ο “σκιώδης άνθρωπος”. Επικρίθηκε πολύ. Κατηγορήθηκε  ακόμη και ότι είναι `νεοοθωμανός` αλλά ο ίδιος δεν αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό. Στόχος του ήταν να κάνει την Τουρκία μια σημαντική χώρα της περιοχής. Ήθελε να γνωρίζει το κάθετί που γίνεται στην περιοχή. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ταξίδεψε σε 11 χώρες.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: