Κύπρος: Στήνεται σκηνικό κινητικότητας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο «φάκελος» του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια του  νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ΈσπανΜπαχτ  Άιντα, ο οποίος άρχισε να ενημερώνεται για τα βασικά αλλά και τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο του πόστο.

Ο πρώην υπουργός της Νορβηγίας αναμένεται ότι θα μπει από την αρχή στα βαθιά, καθώς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό στο Διεθνή Οργανισμό, θεωρούν πως το Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις, που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις, οι οποίες θα σπάσουν την ακινησία που επικρατεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Έσπαν Μπαχτ  Άιντα, θα ενημερωθεί ενδελεχώς το Σεπτέμβριο από την ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τη συνδρομή βεβαίως και των ανθρώπων που χειρίζονται το θέμα στην Κύπρο. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αναφέρουν πως, όπως και κάθε χρόνο στις αρχές του επόμενους μήνα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό.

Στη σύσκεψη αυτή καθορίζονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και υιοθετείται η τακτική που θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα γίνει, όπως συνηθίζεται και μια ενδελεχής αξιολόγηση της πορείας της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και θα καταγραφούν ιδέες. Σημειώνεται ότι στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, μετά τις διακοπές, συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί, ως γνωστό, στη Νέα Υόρκη στο τρίτο δεκαήμερο, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, τον οποίο θα δει και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. Οι επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα δώσουν και το στίγμα των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό, ανέφερε διπλωμάτης στην έδρα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υπέδειξε πως παρών θα είναι και ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναμένεται πως ο Τούρκος αξιωματούχος, αν  και δεν είναι η παρθενική παρουσία του στα Ηνωμένα Έθνη, θα συγκεντρώσει τα φώτα της προσοχής, λόγω των νέων καθηκόντων του.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Επιμένει στον οδικό χάρτη – Στην Τραπεζούντα ο κατοχικός ηγέτης

ΔΕΝ θα υπογράψει μια συμφωνία λύσης που θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους πίσω στις συνθήκες που επικρατούσαν προ του 1974, είπε ο Ντερβίς Ερογλου ενημερώνοντας το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από οργανώσεις και συντεχνίες για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερογλου είπε ότι τον επόμενο μήνα θα έχει συνάντηση με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξε ότι λόγω της προσέγγισης της ε/κ πλευράς υπάρχουν δυσκολίες κατά τους τελευταίους έξι μήνες και ότι το κύριο πρόβλημα είναι ο μη σεβασμός από ε/κ πλευράς των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν. Ο κ. Ερογλου επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι αγνοεί την “αδιάλλακτη” στάση της ε/κ πλευράς και ότι την υποστηρίζει μερικές φορές και πρόσθεσε ότι κουράστηκαν από τη συνέχιση των ίδιων διαδικασιών. Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι οι Τ/κ έχουν το δικό τους “κράτος” και θα συνεχίσουν να το διατηρούν αν δεν υπάρξει λύση. Υπενθύμισε ότι παρουσίασαν οδικό χάρτη και είπε ότι αν οι διεθνείς παίκτες είναι ειλικρινείς για το ότι θέλουν αποτέλεσμα από τη διαδικασία θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ε/κ πλευρά να συζητήσει τον οδικό χάρτη.

Στην Τραπεζούντα της Τουρκίας μεταβαίνει ο κατοχικός  ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης θα δώσει διάλεξη ως προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ερμπακάν. Τίτλος της διάλεξης είναι “Το χθες, το σήμερα και το αύριο του κυπριακού προβλήματος” και θα δοθεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Καραντενίζ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: