Κύπρος: Ρίχνει το Νορβηγό στα βαθιά ο ΟΗΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Στα βαθιά θα ρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη το νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Espen Barth Eide, καθώς θεωρούν πώς από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Τούτο σημαίνει ταχύρυθμη ενημέρωση του Νορβηγού πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναλαμβάνει το φορτίο του Κυπριακού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.

Δεν αποκλείεται ο νέος ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, να ταξιδεύσει σύντομα στη Λευκωσία, για μια επίσκεψη γνωριμίας και ενημέρωσης. Τούτο, ωστόσο, μπορεί να γίνει και αργότερα, μετά τις συζητήσεις που θα έχει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού ενημέρωσε τις δυο πλευρές για το διορισμό του κ. Espen Barth Eide και όπως αναφέρθηκε και χθες αρμοδίως αμφότερες άναψαν το πράσινο φως. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβίβασε στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας για διορισμό του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, “αφού ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξέφρασε μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στην αντίπερα όχθη, στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε πως η τ/κ πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της για το διορισμό του νέου συμβούλου του Γενικού Γραμματέα. Έσπευσε δε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή, όπως είπε, διέρρευσε το όνομα πριν δοθεί η συγκατάθεση για το διορισμό.

«Λόγω του ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση επί του θέματος, δεν θα είναι ορθό από διπλωματικής άποψης να ανακοινωθεί το όνομα του νέου ειδικού συμβούλου», πρόσθεσε ο Τ/κ διαπραγματευτής. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ χαρακτήρισε ως «έλλειψη σοβαρότητας» την διαρροή του ονόματος παρά το ότι είναι ακόμα άγνωστη η απάντηση της ε/κ πλευράς επί του θέματος και εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτή την επιπόλαια στάση των Ε/Κ.

«Σε τέτοιες διαδικασίες, είναι το sine quo non της τουρκοκυπριακής πλευράς να δείχνει σεβασμό στη συγκατάθεση της άλλης πλευράς και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο κ. Όζερσαϊ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: