Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα συμφωνεί…




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ουκρανίας για να σχηματιστεί μια διεθνής αποστολή που θα διανείμει βοήθεια στην πόλη Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων. 

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αποστολής αυτής σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Ποροσένκο, ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου όσον αφορά μια διεθνή αποστολή για το Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων εταίρων. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να λάβουν ενεργά μέρος σε μια διεθνή ανθρωπιστική αποστολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, οι τοπικές αρχές έχουν καταγγείλει την «αποκλεισμό» της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» εδώ και εννέα ημέρες καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται ταχύτατα.

Επιπλέον, η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

«Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας θα έχουν μια διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO», ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο αργά το απόγευμα.

putin-LAVROV01-10march2014

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε τον Πούτιν εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον μιας ενδεχόμενης ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανέφερε η Κομισιόν.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή σημειώνεται ότι ο Μπαρόζο «εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συγκεντρώσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική μεθόριο (. . .)», ενώ «προειδοποίησε εναντίον της ενδεχόμενης ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού».

Ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της θέσης που υιοθέτησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνομίλησε επίσης στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και απεύθυνε έκκληση για το σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Μπαρόζο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να λάβει μια επείγουσα απόφαση για την προσφορά επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συμβολής στο διεθνές σχέδιο βοήθειας του οποίου ηγείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα στον Μπαρόζο ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Τονίστηκε ότι η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στέλνει εφοδιοπομπή στην Ουκρανία» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.

Δε δόθηκε ωστόσο καμία διευκρίνιση από το Κρεμλίνο για την ημερομηνία αυτής της αποστολής, το περιεχόμενο ή ακόμα την προέλευση αυτής της «ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής».

Οι χώρες της Δύσης έχουν σθεναρά απορρίψει την ιδέα μιας ρωσικής ανθρωπιστικής αποστολής, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί την εξέγερση στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα και φοβούνται για μια επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί υπό το πρόσχημα μιας αποστολής βοήθειας προς τους πολίτες.

Η Ρωσίας εντούτοις συμφώνησε με το Κίεβο προκειμένου ο Ερυθρός Σταυρός να πραγματοποιήσει μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι «οι Δυτικοί δεν θα προβάλλουν εμπόδια» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελπίζω ότι, στο κοντινό μέλλον, αυτή η ανθρωπιστική ενέργεια θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την ουκρανική κυβέρνηση για όλες τις λεπτομέρειες» υπογράμμισε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κίεβο: Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίοι υποστηρίζονται από βαρέα οχήματα και όπλα περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων συστοιχιών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Αντρέι Λισένκο.

«Ως σήμερα στις 11:00, περίπου 45.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν συγκεντρωθεί σε περιοχές των συνόρων», είπε ο Λισένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είπε πως υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.

Ο Λαβρόφ διατείνεται πως η Μόσχα έχει «συμφωνήσει» με το Κίεβο για μια ανθρωπιστική αποστολή της ΔΕΕΣ, ώστε να διανεμηθεί βοήθεια στους αμάχους

Η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια» στην επιχείρηση αυτή, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει ένα ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε αυτή την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και κατόπιν «αδικαιολόγητη και παράνομη» σε μια τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν είναι αληθές (. . .) ότι οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να σταλεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διότι έχουν ληφθεί ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη κυνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: