Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Εμπολα




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας–που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής–είναι “ιδιαίτερα σοβαρές” δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

“Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως”, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Εξάλλου, η φαρμακευτική εταιρεία Tekmira Pharmaceutical Corp ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι έθεσε το κέντρο επιχειρήσεων της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης ώστε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής επιδημία του ιού Έμπολα.

Μιλώντας σε μια ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου με θέμα την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, ο διευθυντής του CDC δρ Τόμας Φρίντεν δήλωσε ότι περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί για την ασθένεια αυτή στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Αν και ο Φρίντεν είπε ότι είναι πιθανό άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη δυτική Αφρική να φέρουν τον ιό στις ΗΠΑ και ίσως να τον μεταδώσουν σε κάποια μέλη της οικογένειάς τους ή σε ιατρικό προσωπικό, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος πως «δεν θα υπάρξει μεγάλη επιδημία του Έμπολα στις ΗΠΑ».

Ο επικεφαλής του CDC επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πειραματικές θεραπείες που έχουν χορηγηθεί στους δύο αμερικανούς γιατρούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα τελικά θα είναι αποτελεσματικές και υπογράμμισε ότι η καλύτερη προσέγγιση προς το παρόν είναι ο περιορισμός της επιδημίας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για τον ιό Έμπολα η οποία θα εξετάσει ζητήματα αρχής για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρήση πειραματικών φαρμάκων ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Αφρική, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: