Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εργαστεί για λύση του Κυπριακού.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο αποτελεί ευκαιρία για να αποδείξει η Τουρκία τα όσα δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για λύση του Κυπριακού.

“Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να εργαστεί για την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό”, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Προσθέτει ότι “η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία τα όσα δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για λύση του Κυπριακού”.

“Μια τέτοια ενέργεια θα στείλει στους Ελληνοκύπριους το μήνυμα ότι μπορούν να εμπιστευτούν την Τουρκία, θα αποβεί προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων – αφού μέσα από τη συνδημιουργία θα απολαμβάνουν τα κοινά οφέλη – και την ίδια στιγμή θα δώσει ώθηση στην όλη διαδικασία για συνολική επίλυση του Κυπριακού”, σημειώνει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει, τέλος, ότι “με τη σκέψη στραμμένη πάντοτε στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση απευθύνει προς όλους τους πολίτες και την πολιτική ηγεσία μήνυμα εθνικής συνεννόησης”, σημειώνοντας ότι “η επίτευξη λύσης του Κυπριακού αποτελεί κοινό εθνικό στόχο και προϋποθέτει ενότητα δυνάμεων και εθνική ομοψυχία”.

Ο ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Πριν από σαράντα χρόνια τέτοια μέρα, στις 14 Αυγούστου 1974, η Τουρκία περνούσε στο δεύτερο στάδιο της επίθεσης ενάντια στην Κύπρο. Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε η επέλαση του «Αττίλα ΙΙ» που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Αμμοχώστου, της ιστορικής πόλης του Ευαγόρα, της καταπράσινης κωμόπολης της Μόρφου και όλων των άλλων περιοχών στο ενδιάμεσο.

Εκμεταλλευόμενη την αποδιοργάνωση και τη σύγχυση που είχαν επικρατήσει εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του ’74 τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, η Τουρκία προχωρούσε στην υλοποίηση από καιρού εξυφαινόμενων επεκτατικών σχεδίων κατά της Κύπρου. Μόνο εμπόδιο που συνάντησε ήταν η ηρωική αντίσταση μαχητών που θυσιάστηκαν εκείνες τις μέρες υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη σε έναν άνισο και προδομένο πόλεμο.

Έκτοτε η Τουρκία όχι μόνο αγνοεί καθημερινά το διεθνές δίκαιο και σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά προχωρά συστηματικά και σε νέες εγκληματικές πρακτικές σε βάρος των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, που ισοδυναμούν με σχέδιο «εθνικής εκκαθάρισης».

Η 40στή επέτειος της κατάληψης μεγάλου μέρους της κυπριακής επικράτειας βρίσκει την Τουρκία ακόμα ένοχη και με καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, να μη συγκατανεύει σε λογική διαπραγμάτευση για πολιτική συμφωνία τερματισμού της κατοχής και αντ’αυτού να προσπαθεί μόνη απέναντι σε όλον τον πολιτικά πολιστισμένο κόσμο να επιβάλει ένα παράνομο κρατίδιο πάνω σε εδάφη που δεν είναι ούτε δικά του ούτε δικά της.

Η Αμμόχωστος εξακολουθεί να περιμένει σαν «πόλη-φάντασμα» και να αποτελεί πρόκληση για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελεί έδαφος. Ενω η πλούσια περιοχή της Μόρφου, όπως και άλλα κατεχόμενα εδάφη, τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης και εποικισμού ακόμα, ο οποίος δεν είναι τίποτα λιγότερο από έγκλημα πολέμου.

Απέναντι στην τουρκική άκαμπτη στάση, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δεν παύουμε να διεκδικούμε και να προσπαθούμε να βρούμε διεθνή στηρίγματα και συμπαράσταση ούτως ώστε επιτέλους η Άγκυρα να λογικευτεί και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με στοιχειώδη καλή θέληση και σεβασμό του συμφωνημένου πλαισίου. Ειδικότερα ξεχωρίζει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, στην οποία πρέπει να επιμείνουμε.

Είναι όμως η ευκαιρία για να εκφράσουμε και το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα εκείνες τις μέρες, αλλά και σε όλους τους αμάχους που έπεσαν θύματα. Όπως επίσης και στους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες.

Στο όνομα αυτού του χρέους ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανανεώνει την υπόσχεση ότι δεν θα πάψει στιγμή να προσπαθεί για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών. Στόχος, αλλά και υποχρέωση όλων μας είναι ,μέσα σε συνθήκες όσο το δυνατό μεγαλύτερης ενότητας και συνεργασίας παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, να προτάξουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν

– τη σημαντική υπό τις διαμορφούμενες περιστάσεις γεωπολιτική θέση της Κύπρου,

– την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας και τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να διανοίξει η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού,

– τη νέα σχέση συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, οπωσδήποτε,

– τις δυνατότητες που δίνει η εγγραφή της Κύπρου στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Με σύνεση, μεθοδικότητα, αλλά και αταλάντευτη αποφασιστικότητα θα επιμείνουμε, συνεργαζόμενοι με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ούτως ώστε να φτάσει εκείνη η πολυπόθητη μέρα που στην Αμμόχωστο, τη Μόρφου και όλες τις άλλες κατεχόμενες πόλεις και κοινότητες θα επιστρέψουν οι κτήτορες και θα αποτραβηχτούν οι στρατοί και οι καταχραστές, αλλά και θα επικρατήσουν συνθήκες ειρηνικού βίου και συνεργασίας για προκοπή ανάμεσα σε όλους τους Κυπρίους ανεξάρτητα από εθνότητα, θρήσκευμα ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: