Ισραήλ-Χαμάς συμφώνησαν για τριήμερη εκεχειρία




Η Χαμάς συμφώνησε με την αιγυπτιακή πρόταση για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Η Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Αίγυπτο ότι αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία»», δήλωσε στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

«Είχαμε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρωτοβουλία πριν από τρεις εβδομάδες», δήλωσε, από την πλευρά του, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ. «Η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν η Χαμάς την είχε τότε», δήλωσε.

Και το Ισραήλ συμφώνησε απόψε με την αιγυπτιακή πρόταση για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης (08:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

“Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Εάν η εκεχειρία κρατήσει, δεν θα υπάρχει ανάγκη για παρουσία των (ισραηλινών) δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας”, είπε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών.

Οι σήραγγες της Χαμάς καταστράφηκαν, όμως “υπάρχουν ακόμη άλλες αποστολές” για τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που σημαίνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα παραμείνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μολονότι θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η βασική αποστολή του, της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

“Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

“Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. “Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα”, διευκρίνισε.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός απέσυρε έναν αριθμό στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, με τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους Ισραηλινούς.

Στο Κάιρο, η Αίγυπτος, ο “παραδοσιακός” μεσολαβητής στις συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προσπαθεί έως αργά απόψε να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια εκεχειρία 72 ωρών αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που αποτελείται από εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, συμφώνησε την Κυριακή στα αιτήματα που θέτει προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ. Όλες οι πλευρές δέχτηκαν επίσης την πρόταση για κατάπαυση του πυρός από τις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αύριο. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ζίαντ ελ Νάχαλ, είπε ότι είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η εκεχειρία “εντός των προσεχών ωρών”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: