ISDA: Πιστωτικό γεγονός” για την Αργεντινή




Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) ουσιαστικά κήρυξε πριν από λίγο την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.

Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για αντικατάσταση του μεσολαβητή

Ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια, ο Τζόναθαν Μπλάκμαν, δήλωσε σήμερα στον δικαστή Τόμας Γκρίζα ότι το Μπουένος Άιρες δεν εμπιστεύεται τον διορισμένο από το δικαστήριο μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, καθώς η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το χρέος της απέναντι στα κερδοσκοπικά κεφάλαια οδήγησε τη χώρα σε αθέτηση πληρωμών.

Ο Μπλάκμαν χαρακτήρισε “ατυχή” την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο Πόλακ, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία της Αργεντινής πιστεύει ότι ήταν επιζήμια και προκατειλημμένη έναντι της χώρας και είχε αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη διαδικασία υπό τον Πόλακ και ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει τη λήψη “άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση του διαλόγου”.

Ο Γκρίζα, που διόρισε τον Πόλακ ως ειδικό μεσολαβητή στην υπόθεση, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αντικαταστήσει. Απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές, τους ζήτησε να “ηρεμήσουν”, να βλέπουν μόνο τα γεγονότα και τους επισήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η υπόθεση είναι να παραμείνει στον δρόμο που έχει ήδη πάρει.

Υπέρ της παραμονής του Πόλακ στη θέση του τάχθηκε και ο δικηγόρος Ρόμπερτ Κόεν, που εκπροσωπεί τους πιστωτές της Αργεντινής, υποστηρίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα “εκτροχίαζε” τις διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA- AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: