Ο Ολάντ τηλεφώνησε στον Πούτιν για την Ουκρανία




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο εξέθεσε τις «πολύ έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο μιας «μονομερούς ρωσικής αποστολής στο ουκρανικό έδαφος», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ολάντ «αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Επέμεινε στο γεγονός ότι μια ανθρωπιστική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει στο ουκρανικό έδαφος παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις ουκρανικές εθνικές αρχές», όπως και «η μορφή και οι όροι» της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ένα κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα διατεθεί ένα επιπλέον ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για να χορηγηθεί βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Η αξιωματούχος, η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η αρωγή αυτή δεν πρέπει να διανεμηθεί με κριτήριο «πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς».

«Είναι πολύ σημαντικό η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, να συμμορφώνεται προς τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας έμμεσα τη Μόσχα.

Η Γκεοργκίεβα είπε εξάλλου πως θα περάσουν «ημέρες» πριν η οχηματοπομπή με τη βοήθεια της Ρωσίας φθάσει στα σύνορα με την Ουκρανία και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα διανεμηθεί η αρωγή σε όσους την έχουν ανάγκη.

Πρέπει «επαληθεύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας [είναι] ακριβώς αυτό, ανθρωπιστική βοήθεια» επέμεινε η Γκεοργκίεβα και τόνισε πως αυτό «προφανώς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ό,τι μας λένε» σε αυτή την περίπτωση.

Μπ. Γ., ANA-MPA

OYKRANIA-ROSIA02-12AUGUST2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Μόσχα στέλνει στην Ουκρανία 280 φορτηγά

Μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, αναχώρησε σήμερα εν μέσω δυτικών προειδοποιήσεων να μην χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ως πρόσχημα για μια εισβολή.

Με την Ουκρανία να αναφέρει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 στρατιώτες στα σύνορά της, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” η Μόσχα να επέμβει στρατιωτικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου συγκλίνουν για να επιτεθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δυτικές χώρες πιστεύουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται τώρα να στείλει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία για να αποτρέψει μια ήττα των ανταρτών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μετέδωσε πως η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από περιοχή κοντά στη Μόσχα, πράγμα που σημαίει πώς θα χρειασθεί δύο ημέρες για να φθάσει στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά.

“Συμφωνήθηκαν όλα με την Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Business FM.

Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται πως αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την ιατρική περίθαλψη εξαιτίας των μαχών. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου θα ήταν “απαράδεκτη” και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης χθες, Δευτέρα, “εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού”.

Το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24 μετέδωσε εικόνες στις οποίες βαρειά λευκά φορτηγά φαίνονται να αναχωρούν από την πόλη Αλαμπίνο, κοντά στη Μόσχα.

Ένας ανταποκριτής του Ροσίγια 24 δήλωσε πως η αυτοκινητοπομπή αναμένεται να φθάσει στα ουκρανικά σύνορα σε 2 ή 3 ημέρες όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η διανομή της βοήθειας θα γίνει από κοινού με τη ΔΕΕΣ.

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως υπέβαλε ένα έγγραφο σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματουχους. Ωστόσο η ανεξάρτητη αυτή υπηρεσία λέει πως χρειάζεται συμφωνία απ’ όλα τα μέρη καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας για να πραγματοποιήσει την επιχείρηση, καθώς δεν χρησιμοποιεί ένοπλους συνοδούς.

“Οι πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης πρέπει να αποσαφηνισθούν πριν μπορέσει να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία”, δήλωσε ο Λοράν Κορμπά, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία΄.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: