Γάζα: Σκοτώθηκαν άμαχοι πριν την εκεχειρία
Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από οβίδα όλμου που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς την περιοχή του Εσκόλ, στα σύνορα του Ισραήλ με τον παλαιστινιακό θύλακα, ανεβάζοντας στους έξι τον αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό στην ισραηλινή πλευρά.

Ο όλμος χτύπησε μια ομάδα πολιτών σε ένα κιμπούτς μία ώρα πριν από την έναρξη της εκεχειρίας. Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε επί τόπου ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το νοσοκομείο Σορόκα όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες ανακοίνωσε αργά απόψε ότι ο ένας από τους δύο υπέκυψε.

Από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σκοτώθηκαν έξι πολίτες —μεταξύ των οποίων και ένα παιδί— και τραυματίστηκαν άλλοι 37 στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών της χώρας, σε άλλους 842 πολίτες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή είχαν υποστεί σοκ.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε απόψε την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι “διαρκής” και ότι θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για μια “πολιτική διαδικασία” μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ο Μπαν κάλεσε και τις δύο πλευρές “να αναλάβουν τις ευθύνες τους” και εκτίμησε ότι “η παραμικρή παραβίαση της εκεχειρίας θα ήταν εντελώς ανεύθυνη” πράξη. “Ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Γάζα και το Ισραήλ εξαρτάται από τη βιώσιμη εκεχειρία” σημείωσε στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός την επίτευξη εκεχειρίας, ευχόμενος να οδηγήσει σε μια οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.

Ο Κέρι ήταν ο αρχιτέκτονας της επανέναρξης του απευθείας διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διήρκησε από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο φέτος. Μετά την αποτυχία εκείνης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανέλαβε κάποιον άλλο ενεργό ρόλο. Στην ανακοίνωσή του σήμερα κάλεσε “όλες τις πλευρές να τηρήσουν πλήρως τους όρους” της μεταξύ τους συμφωνίας και χαιρέτισε το μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον “συνεργάστηκε στενά” με το Κάιρο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal