Forbes: Προτάσεις για την ελληνική οικονομία




Άρθρο στο FORBES σχολιάζει τα ευρήματα του ΔΝΤ και τις προτάσεις του προς την ΕΕ στην τελευταία σχετική έκθεση για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (“Lagardes Error could be costly for the Euro Area”).

Τέσσερις είναι οι τομείς στους οποίους εστιάζονται τα κυριότερα προβλήματα της ευρωζώνης: η οικονομική δραστηριότητα και οι επενδύσεις δεν έχουν αυξηθεί στα επίπεδα προ κρίσης, τα ισοζύγια εξακολουθούν να είναι προβληματικά και τα επίπεδα χρέους αυξημένα, ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός ακόμη και στα κ-μ του πυρήνα και η ανεργία, ιδιαίτερα εκείνη μεταξύ των νέων, είναι απαράδεκτα υψηλή. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και το χρέος.

Οι πλέον χρεωμένες χώρες στην ευρωζώνη είναι και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και εκείνες που ‘φλερτάρουν’ με την ύφεση ή βρίσκονται ήδη σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης. Το μειούμενο ΑΕΠ αυξάνει τον όρο του χρέους προς το ΑΕΠ, ανεξάρτητα από το ύψος δανεισμού των χωρών αυτών (αν και όταν τα έσοδα από τη φορολογία μειώνονται, οι χώρες υποχρεώνονται σε μεγαλύτερο δανεισμό). Πρόκειται για απλή αριθμητική. Ομοίως, τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να μειώσουν τα χρέη τους εφόσον τα εισοδήματά τους βαίνουν μειούμενα. Δεν είναι σαφές από πού θα προκύψει η ανάπτυξη.

Έως τώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ βασίζονταν στην δημοσιονομική προσαρμογή. Τα οικονομικά στοιχεία των κ-μ του πυρήνα ωστόσο δεν είναι υποσχόμενα. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη ζήτησης παγκοσμίως. Το ΔΝΤ προειδοποιεί την ευρωζώνη να μην επιβάλει επιπλέον δημοσιονομική αυστηρότητα για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις του χρέους ως προς το ΑΕΠ που προκύπτουν από την ύφεση. Οφείλει να εστιάσει την προσοχή της στη στήριξη της ζήτησης. Ταυτόχρονα προτείνει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και ενίσχυση του προγράμματος δανεισμού, καθώς και του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble φέρεται να είναι ωστόσο αντίθετος, εκτιμώντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, καθώς ανησυχεί κυρίως για την αύξηση της τιμής των ακινήτων στο Βερολίνο και λιγότερο για τον χαμηλό πληθωρισμό και την ύφεση στην περιφέρεια. Ο ΜarioDraghi επίσης υπενθυμίζει ότι η αγορά ομολόγων σχετίζεται και με αγορά ασφαλειών του ιδιωτικού τομέα και συστήνει προς το παρόν αναμονή.

Η ευρωζώνη, κατά την συντάκτρια Frances Coppola, χρειάζεται απαραιτήτως χαλαρότερη νομισματική πολιτική και λιγότερη δημοσιονομική αυστηρότητα. Οι δομικές αλλαγές δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, ενώ απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις και στήριξη της ζήτησης. Η ευρωζώνη επίσης χρειάζεται ελπίδα, καθώς η συνεχόμενη αυστηρότητα και ο αποπληθωρισμός επηρεάζουν, εκτός από τις οικονομίες και τους ανθρώπους. Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι ζουν εκτός πραγματικότητας, ενώ η αξιοπιστία του ΔΝΤ έχει τρωθεί και είναι επομένως δύσκολο να διακρίνει κανείς ψήγματα ελπίδας, καταλήγει.

http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2014/06/23/lagardes-error-could-be-costly-for-the-euro-area/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: