Επιστροφή κλεμμένων αρχαιοελληνικών νομισμάτων




Στη προχθεσινή τελετή επιστροφής προς τις ελληνικές αρχέςπέντε κλεμμένων αρχαιοελληνικών νομισμάτων του 500 περίπου π.Χ., η οποία πραγματοποιήθηκεστο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Νέας Υόρκης, Cyrus Vance, αναφέρεται άρθρο του Adam Janos στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Ancient Greek Coins Are Returned».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Γενικός Εισαγγελέας Ν. Υόρκης C. Vance παρέδωσε στον Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, κ. Χρίστο Παναγόπουλο, τα πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα που κατέσχεσαν οι αμερικανικές αρχές από το συλλέκτη Arnold-Peter Weiss, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου 2012, ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τρία άλλα νομίσματα κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της ΝΥ.

Ο συλληφθείς, χειρουργός από το Rhode Island, δήλωσε ένοχος για τρία αδικήματα κατοχής κλεμμένης ιδιοκτησίας και δέχτηκε, ως μέρος της συμφωνίας, να παραδώσει στις αρχές συνολικά 23 νομίσματα, ενώ καταδικάστηκε σε 70 ώρες κοινωνικής θητείας και σε πρόστιμο ύψους $3.000. Παράλληλα, ο κ. Weiss υποχρεώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας να γράψει δοκίμιο για το περιοδικό «American Numismatic Society» για τη διάδοση της κυκλοφορίας πλαστών νομισμάτων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή απειλεί την ορθή τήρηση των νομισματικών αρχείων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Ν. Υόρκης, κ. Vance, δήλωσε ότι «η συνολική αξία των αντικειμένων που επιστρέφουμε υπερβαίνει τα $200.000, αλλά καθώς πρόκειται για νομίσματα της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο, είναι ανεκτίμητης αξίας», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πραγματικά θύματα στις περιπτώσεις αυτές, που περιλαμβάνουν από μεμονωμένους συλλέκτες έως ολόκληρες χώρες».

http://online.wsj.com/articles/ancient-greek-coins-are-returned-1407200215?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο του JamesMcKinleyJr., στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Ancient Coins Returned to Greece, Ending U.S. Ordeal» (σελ. Α22), όπου προβάλλονται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, κ. Χρίστου Παναγόπουλου, ότι «πρόκειται για μια σημαντική ημέρα, μια ημέρα χαράς για την Ελλάδα», ενώ υποσχέθηκε ότι τα εν λόγω νομίσματα θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η σύλληψη του δρ. Weiss, διακεκριμένου χειρουργού που διδάσκει στο Brown University και υπήρξε μέλος της American Numismatic Society, προκάλεσε ρίγη σ΄ολόκληρο το νομισματικό κόσμο, όπου οι κατηγορίες εκ μέρους των κρατικών αρχών για κατοχής κλεμμένης ιδιοκτησίας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τα τελευταία χρόνια, Αμερικανοί έμποροι που συνελήφθησαν με αρχαία νομίσματα που ανευρέθηκαν την εποχή των ισχυρών νόμων περί προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, συνήθως αντιμετωπίζουν αστικές αγωγές στα Ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση τονίζεται, οι έμποροι αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παραδώσουν τα αντικείμενα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα επιστρέφει στη χώρα προέλευσής τους χωρίς να προβεί σε διώξεις, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στον τομέα της προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως αποτέλεσμα, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι έμποροι είναι πρόθυμοι να εντοπίσουν νομίσματα με αμφίβολο μητρώο, απροσδιορίστου προελεύσεως.

http://www.nytimes.com/2014/08/05/nyregion/ancient-coins-returned-to-greece-ending-us-ordeal.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: