Εκτός ελέγχου η Λιβύη – Εγκαταλείπουν τη χώρα οι διπλωματικές αποστολές




Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δεξαμενές καυσίμων στην Τρίπολη, αφού στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών μια νέα ρουκέτα έπληξε σήμερα μία ακόμη δεξαμενή, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της χώρας.

«Μια ρουκέτα έπληξε τη στέγη μιας ακόμη δεξαμενής καυσίμων, η οποία πήρε φωτιά», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Χαράρι, εκπρόσωπος της NOC.

Πυκνός καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το σημείο όπου βρίσκονται οι δεξαμενές καυσίμων στον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίος είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών.

Μια πηγή της πολιτικής προστασίας επιβεβαίωσε ότι μια τέταρτη δεξαμενή πήρε φωτιά, την ώρα που οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν καταφέρει να κατασβέσουν την πυρκαγιά που μαινόταν εδώ και ημέρες σε τρεις άλλες δεξαμενές.

Έπειτα από μια μέρα σχετικά ήρεμη χθες Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα γύρω από τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των πρώην ανταρτών της πόλης Ζεντέν και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 100 στη Βεγγάζη, και σχεδόν 1.000 έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ το νέο κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στην Τομπρούκ, μια πόλη 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες.

Βουλευτές ανακοίνωσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι ανεπίσημη, ενώ η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην ίδια πόλη.

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση τη Δευτέρα. Η σημερινή θα είναι συμβουλευτική», δήλωσε ο βουλευτής Αμπού Μπακρ Μπίρα που προΐσταται της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

«Θέλουμε να ενώσουμε την πατρίδα και να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 160 βουλευτές, σε σύνολο 188, είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση.

Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική νίκη των φιλελεύθερων έναντι των ισλαμιστών στις εκλογές, καθώς οι τελευταίοι μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Σημάδι των βαθιών διαφορών μεταξύ των βουλευτών, ο Νούρι Αμπού Σαχαμέιν πρόεδρος του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (του απερχόμενου κοινοβουλίου στο οποίο υπερίσχυαν οι ισλαμιστές) ανακοίνωσε τη συνεδρίαση τη Δευτέρα του κοινοβουλίου, αλλά στην Τρίπολή.

Οι φιλελεύθεροι κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι σπέρνουν το χάος στη Λιβύη εμποδίζοντας το κοινοβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Εντωμεταξύ, αναστέλλουν, η μία μετά την άλλη, τη λειτουργία τους στην Τρίπολη, οι πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών -και όχι μόνον- χωρών.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, με τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στη λιβυκή πρωτεύουσα να κλιμακώνονται, οδήγησε αρκετές χώρες στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού τους και στην αναστολή της λειτουργίας των πρεσβειών τους.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ζήτησαν από τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ μόλις σήμερα, Σάββατο, η Βρετανία -από τις τελευταίες χώρες της Δύσης, των οποίων οι πρεσβείες τελούν ακόμη σε λειτουργία στην περιοχή- έκανε γνωστό ότι ζήτησε την αποχώρηση των διπλωματών και των πολιτών της, καθώς «ο κίνδυνος εμπλοκής τους στα διασταυρούμενα πυρά είναι πολύ μεγάλος», όπως έγραψε στον λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Βρετανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Μάικλ Άρον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε από την Πέμπτη την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και το προσωπικό της, μαζί με Έλληνες και ξένους πολίτες μεταφέρθηκαν σήμερα με φρεγάτα του ΠΝ στον Πειραιά, ενώ Φιλιππίνες, Ολλανδία και Αυστρία προετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των υπηρεσιών του και της πρεσβείας της, αντιστοίχως.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: