Διαδικασία χαμηλών πτήσεων, ο Πρόεδρος δεν βλέπει φως




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Σε χαμηλές πτήσεις κινείται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καθώς τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις από το Φεβρουάριο και εντεύθεν δεν έχουν παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στη δίωρη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί σε μια συνολική ενημέρωση, που αφορούσε τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα.

Με βάση την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί των κομμάτων προκύπτουν τα εξής:

Πρώτο, η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει λήξει καθώς δεν υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε ένα πάρε-δώσε, όπως αξιώνει ο Έρογλου. Η         τουρκική πλευρά διά του Έρογλου δεν αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ και επιμένει στα 31 έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν. Η ε/κ πλευρά προτείνει βασικά τη διαμόρφωση ενός τριπτύχου. Στην μια στήλη να καταγράφονται οι συγκλίσεις, στη δεύτερη τα σχεδόν συμφωνηθέντα και στην τρίτη οι αποκλίσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως είναι γνωστό, προτείνει οδικό χάρτη με πέντε σταθμούς, τον οποίον απορρίπτει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία στην ελληνική πλευρά.

Δεύτερο, με την Αθήνα έχουν συμφωνηθεί κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τις ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός Σαμαράς αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε επιστολή που έχει σταλεί στον ίδιο από βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, που είχε πρόσφατα αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στην επιστολή προτάσσεται το θέμα της αλλαγής πολιτικής. Όπως πληροφορούμαστε Σαμαράς και Αναστασιάδης θεώρησαν ότι αλλαγή πλεύσης θα επιφέρει κόστος για την ελληνική πλευρά.

Τρίτο, σε ότι αφορά το διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, στη θέση του Ντάουνερ, φαίνεται πως η επιλογή Πάσκο έχει καεί, καθώς δεν γίνεται αποδεκτός από την ε/κ πλευρά. Περαιτέρω, αναφέρθηκε πως έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για το διορισμό του νέου απεσταλμένου.

ΚΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΑΒΕΡΩΦ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κερνούσε χθες στο Συμβούλιο Αρχηγών, καθώς την Πέμπτη, 31 Ιουλίου, γιόρτασε τα γενέθλια του. Πήρε, λοιπόν, μαζί του ζαχαρωτά και πρόσφερε σε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Προχθές, όπως πληροφορούμαστε κέρασε και στο προεδρικό, τους συνεργάτες του Προέδρου.

ΚΟΜΜΑΤΑ: Κοινές οι διαπιστώσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις

Οι αρχηγοί των κομμάτων εξήλθαν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι για την ενημέρωση που έτυχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ την ίδια ώρα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο. Δηλώσεις δεν έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού έκανε εκ νέου έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί ο Ντερβίς Έρογλου να πάρει θέση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος διαπιστώνει αμηχανία και σύγχυση στη διαχείριση της παρούσας φάσης του Κυπριακού και επεσήμανε την απουσία εναλλακτικών σχεδιασμών προς αντιμετώπιση των σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει τις συνομιλίες για Κυπριακό επί της διαδικασίας και της ουσίας  σε αδιέξοδο. Σχεδιασμό για ανατροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων να μετατοπιστεί στην ε/κ πλευρά το ενδεχόμενο αδιέξοδου και ανασχεδιασμό της στρατηγικής στο Κυπριακό, εισηγείται ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αποτιμά θετικά την κοινή πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί τον οδικό χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά και να μην αποδεχθεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθησαν κατά τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, έδωσε ο Γ.Γ. των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επίσημης κήρυξης αδιεξόδου, αλλά και να εκπονήσει στρατηγική για το κατά πόσον εξυπηρετεί η διατήρηση των συνομιλιών στον αναπνευστήρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: