Δένδιας: Ωρολογιακή βόμβα τα “κόκκινα” δάνεια




Ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζεi τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνέντευξή του στη εφημεριδα Real News,ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.

Επισημαίνει την ανάγκη για “μια ολιστική προσέγγιση, που να αφορά στο σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων” και διαμηνύει ότι ένα “κύμα μαζικών πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί κανέναν”. Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι σημειώνει πως αποτελεί ατζέντα επιστροφής στην ομαλότητα και όχι ατζέντα διαχείρισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Τάσσεται ανοικτά κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα και προσθέτει:” Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας”. Αναφορικά με τη διεύρυνση της ΝΔ επισημάινει πως το κέντρο είναι χώρος στον οποίο διεκδικούμε επιρροή και αναμένουμε ανταπόκριση”.

ΠΗΓΗ: REAL NEWS

Ασπίδα προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ασπίδα προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πρέπει να μπει σύμφωνα με την κοινή γραμμή και στάση που τηρούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Από κυβερνητικούς κύκλους τονίζεται, μάλιστα, ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα επιχειρηθεί να δοθεί μονομερώς λύση με νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στο σημερινό καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το οποίο εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η κυβερνητική αυτή θέση αφήνεται να διαρρεύσει μόλις δύο μέρες αφού έχει ανακοινωθεί ο «κώδικας δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδος για όλες τις κατηγορίες δανείων, που ουσιαστικά εισάγει την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», ο οποίος διασώζει την κατοικία του, και του μη «συνεργάσιμου», που του την κατάσχουν -ανεξάρτητα αν είναι πρώτη ή δεύτερη- και τη βγάζουν σε πλειστηριασμό.

Για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του ως μη «συνεργάσιμου» ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσφέρει στους πιστωτές πλήρη εικόνα για την εργασιακή, την περιουσιακή (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.ά.), την οικογενειακή και συνολικά την οικονομική του κατάσταση, αλλά και να αποδεχθεί τις συστάσεις των τραπεζών για ρύθμιση του δανείου του, ακόμη και αν αυτές κατατείνουν στο να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να εξυπηρετήσει το δάνειό του ή να γίνει ενοικιαστής στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται πως το σημερινό καθεστώς προστατεύει την κύρια κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ, το σύνολο της αξίας κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις τα 15.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι αυτό αποτελούσε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους παύει να ισχύει από την αρχή του 2015 και αντικαθίσταται αφενός από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων και τον «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών για το θέμα της συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να αντιμετωπιστούν οι νομικές παρατηρήσεις που έχει κάνει η τρόικα. Επιπλέον, στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τραπεζιτών και υπουργείου Ανάπτυξης τονίστηκε ότι θα κατευθυνθούν στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τις αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο, γνωστό ως «νόμο Κατσέλη», ενώ παράλληλα άμεσα θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο «κώδικας δεοντολογίας» της ΤτΕ.

Μάχη σε δύο «μεγάλα» μέτωπα -στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό- καλείται να δώσει η ελληνική πλευρά στο Παρίσι, με στόχο να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει νέα μέτρα, όπως επισημάνθηκε χθες σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: