Χαρδούβελης: Διόρθωσα λάθη του ΕΝΦΙΑ!




Με την παραδοχή ότι ακόμη και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική εργασία συνεχίζεται, όπως επισημάνθηκε και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου και των προβλέψεών του, ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε ότι «έχει προοδευτικό χαρακτήρα» και τόνισε ότι βάσει πολλών εκ των προβλέψεών του θα ενισχυθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών».

Όπως τόνισε ο κ.Χαρδούβελης, η Ελλάδα διέφυγε τη μοίρα της Αργεντινής επειδή δεν ήταν μόνη της. «Πιστεύω ότι το κύριο ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι αν μια χώρα από μόνη της μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη» επεσήμανε και πρόσθεσε: «η Ευρωζώνη ανταποκρίθηκε, παρέχοντάς μας χρηματοδότηση, με μακρά περίοδο χάριτος, με μακροπρόθεσμες λήξεις αποπληρωμής, και με χαμηλό επιτόκιο. Και μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μόνο το 2013 εξοικονομήσαμε περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλότερα επιτόκια, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ».

Όπως τόνισε, «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτονόητη από το γράμμα και τα κείμενα των συνθηκών. Έγινε, όμως, πραγματικότητα». Η οδός για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας, σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης, δεν διέρχεται μόνον με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις. Αυτές αφορούν στην αναβάθμιση πανευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών – στην ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία και αλλού. Είναι και πολιτικές αντικυκλικού χαρακτήρα» σημείωσε.

Υπό το πρίσμα αυτό, εκτίμησε ότι «ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Να συμφωνήσουμε όλοι, κυβέρνηση και σντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «ή τουλάχιστον κάποιες εκ των σημαντικών διατάξεων του», καθώς τούτο «θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Χαρδούβελης τόνισε πως «οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα…Οι παρεμβάσεις αυτές δομούν τις σχέσεις κράτους και αγοράς ή αποσκοπούν στη βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους μας. Είναι δηλαδή φιλοπρόοδες πολιτικές και βασίζονται σε δύο παραδοχές:

• Πρώτον, ότι μόνο μια αξιόμαχη κρατική μηχανή μπορεί να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες και την οικονομία της χώρας τα ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζονται για να ευημερήσουν.

• Δεύτερον, ότι προϋπόθεση ευημερίας της χώρας και των πολιτών είναι η καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων στη λειτουργία των αγορών. Αντιστρόφως, η καθολική άρνηση αυτών των πολιτικών συνιστά βαθύτατα συντηρητική στάση και συνασπίζει πίσω της πελατειακά συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την αντιπολίτευση «να πράξει το αυτονόητο» και επισήμανε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στους πολίτες και που αποτελεί κοινή λογική. Δηλαδή, να βάλει η χώρα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να εξασφαλίζει έτσι την πορεία της στο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό το λογικότατο και απλό είναι μια προοδευτική πολιτική».

Σχετικά με τις κυριότερες των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι «η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης… Δεν νοείται, επίσης, η υπεράσπιση φόρων υπέρ τρίτων, να δωρίζουμε κόλλυβα με τα λεφτά των άλλων».

Όπως τόνισε, «ο κεντρικός στόχος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».

ΠΗΓΗ: Ν. Δρόσος, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: