Αβραμόπουλος: Αριστη η συνεργασία με ΗΠΑ




Ολόκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Τσακ Χέιγκελ. Ηταν η τρίτη διμερής επίσκεψή του Ελληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

“Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα.

Πάνω από όλα όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας.

Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της. Η ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.»

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απόψε η συνάντηση Αβραμόπουλου-Χέιγκελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (2:20 ώρα Ελλάδας), στην Ουάσιγκτον, για επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του Τσακ Χέιγκελ (Chuck Hagel).Η συνάντηση των δύο υπουργών έχει προγραμματισθεί για απόψε στις 20:45 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου (www.amna.gr), στη συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, δεδομένου του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που κινούνται προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Δεν αποκλείεται επίσης να συζητηθούν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικαιροποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η μετασκευή και η αναβάθμιση του οποίου θα γίνει μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ευνόητο είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή «θα επιδιωχθεί το εύλογο μερίδιο της χώρας στη χρήση συγχρόνων τεχνολογικών μέσων και διευκολύνσεων» ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.

Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόσθετες θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, για εφαρμογή και διάχυση της βιομηχανικής συμπαραγωγής, για μεταφορά τεχνογνωσίας, για δημιουργία κέντρων αριστείας, για έρευνα και οργάνωση και για δημιουργία κέντρων παροχής υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο, παρατηρούσαν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας στην Ουάσιγκτον συμπίπτει με την κινητοποίηση των ΗΠΑ που ζητούν συνεργασία από τους συμμάχους για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ και τη Συρία, με αφορμή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει από τζιχαντιστές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: