Αμερικανική οδηγία για το Κουρδιστάν




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απομάκρυνε μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από το προξενείο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, η οποία απειλείται από τους ισλαμιστές μαχητές, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «μετακίνησε έναν περιορισμένο αριθμό μελών του προσωπικού της Πρεσβείας της Βαγδάτης και του Γενικού Προξενείου της Αρμπίλ στο Γενικό Προξενείο της Βασόρας και την Μονάδα Υποστήριξης του Ιράκ στο Αμάν. Η Πρεσβεία στη Βαγδάτη και το Γενικό Προξενείο στην Αρμπίλ συνεχίζουν να λειτουργούν», όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Τον περασμένο Ιούνιο η διπλωματία των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την μετακίνηση μέρους του προσωπικού από τη γιγαντιαία αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης στην Αρμπίλ —μια πόλη η οποία ως πρόσφατα θεωρείτο πιο ασφαλής από την πρωτεύουσα του Ιράκ—, στη Βασόρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και στην Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

Ειδικές δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό αλ- Μαλίκι αναπτύχθηκαν σε βασικούς τομείς της Βαγδάτης

Ειδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι αναπτύχθηκαν την Κυριακή το βράδυ σε στρατηγικούς τομείς της πρωτεύουσας Βαγδάτης όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων πιστών στον αλ-Μαλίκι πραγματοποιήθηκε αφότου ο ιρακινός πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σκληρό διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του οποίου αρνήθηκε να υποχωρήσει στις πολιτικές και εθνικές πιέσεις και να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της τρίτης πρωθυπουργικής θητείας.

Αρκετές πηγές της ιρακινής αστυνομίας ανέφεραν ότι οι πιστές στον ιρακινό πρωθυπουργό δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε βασικές εισόδους της Βαγδάτη. Ταυτόχρονα οι αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναλάβει να εκτελούν όλες τις περιπολίες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι δήλωσε απόψε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι δεν θα αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας και κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ιράκ για παραβίαση του συντάγματος σε μια ολομέτωπη σκληρή τηλεοπτική του ομιλία που πιθανόν να προκαλέσει πόλωση και βαθύνει τις πολιτικές εντάσεις ενόσω η σουνιτική εξέγερση μαίνεται.

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι που θεωρείται ένας αυταρχικός πολιτικός ηγέτης με βαθιές θρησκευτικές προεκτάσεις αψήφησε την έκκληση των άλλων εθνικών ομάδων του Ιράκ όπως οι σουνίτες οι κούρδοι, αλλά και ορισμένων σιίτων καθώς και περιφερειακών πολιτικών με σχέσεις στο Ιράν να κάνει στην άκρη ώστε να σχηματιστεί ένα λιγότερο πολωτικό σχήμα που μπορεί να ενώσει τους ιρακινούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: