Απίθανη η επιχείρηση στα βουνά Σινιάρ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μια αμερικανική αποστολή για την απομάκρυνση από τα ιρακινά βουνά Σινιάρ των εγκλωβισμένων προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι είναι πλέον απίθανο να διεξαχθεί, μετά την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης από ομάδα αμερικανών στρατιωτικών απεσταλμένων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Με βάση την επιτόπια αυτοψία που έκαναν τα μέλη της στρατιωτικής τους αποστολής, οι αμερικανοί εκτιμούν ότι αφενός η προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής είναι «πολύ λιγότερο πιθανή» και αφενός οι εγκλωβισμένοι της μειονότητας των Γιαζίντι ζουν σε «καλύτερες συνθήκες» από ότι αναμενόταν.

«Η ομάδα εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι Γιαζίντι στα βουνά Σινιάρ από ότι φοβόμασταν προηγουμένως ότι θα υπήρχαν» ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. «Οι Γιαζίντι που παραμένουν εκεί είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι πιστεύαμε και εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό τα οποία τους έχουμε ρίξει από αέρος» συμπληρώνει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Με βάση την εκτίμηση αυτή η διϋπηρεσιακή αποστολή εκτίμησε ότι μια αποστολή εκκένωσης της περιοχής είναι πολύ λιγότερο πιθανή » καταλήγει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι πάντως ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν την ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

irak-AMERIKANOI01-13AUGUST2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν στα βουνά Σινιάρ του Ιράκ 

Μια ομάδα αμερικανών η οποία αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό καθώς και από στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη έφτασε στα βουνά Σινιάρ του βόρειου Ιράκ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να βρει τρόπους απομάκρυνσης από την περιοχή του άμαχου πληθυσμού, όπως δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ανέφερε ότι η ομάδα των αμερικανών πέταξε μέσα στο σκοτάδι νωρίς το πρωί της Τετάρτης για να φτάσει στον ορεινό όγκο όπου χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι έχουν καταφύγει εκεί σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του Πενταγώνου είκοσι αμερικανοί κομάντο μέλη των «Πράσινων Μπερέ», βρέθηκαν σε αυτή την αναγνωριστική αποστολή στα βουνά Σινιάρ στο βόρειο Ιράκ, για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες Γιαζίντι.

Οι στρατιώτες, είχαν επαφές με τους κυνηγημένους από τους τζιχαντιστές πρόσφυγες και έχουν ήδη επιστρέψει στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Obama-Cameron-THLEFONO01-13AUGUST2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αμερικανοί στρατιώτες επιστρέφουν στο Ιράκ;

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες λύσεις προκειμένου να βοηθήσει τους άμαχους πληθυσμούς που έχουν εγκλωβιστεί στα βουνά στο βόρειο Ιράκ εξαιτίας της επέλασης των τζιχαντιστών: η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ή η απομάκρυνση πληθυσμών αεροπορικώς εξετάζονται εξίσου σοβαρά.

«Ναι, υπάρχει ένα φάσμα επιλογών. Δεν θέλω να προτρέξω για αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί, θα στηριχτούμε σε ό,τι μας μεταφέρουν οι ομάδες που έχουν σταλεί στο πεδίο» δήλωσε σήμερα ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Όμως εξετάζουμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε διαδρόμους, να προχωρήσουμε σε απομακρύνσεις από αέρος. Μελετάμε τους τρόπους που θα μεταφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές στα βουνά προς ασφαλέστερους τομείς. Αυτό είναι ακριβώς που εξετάζουν οι ομάδες μας που βρίσκονται στο πεδίο στο Ιράκ» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Μπεν Ρόουντς προσέθεσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα λάβει μια απόφαση σχετικά με τους ευάλωτους πληθυσμούς «τις επόμενες ημέρες».

«Δε συνιστά μια βιώσιμη λύση το να στέλνουμε μόνο φορτία με εφόδια για τους πληθυσμούς αυτούς στα βουνά» τόνισε επίσης ο Ρόουντς, ενώ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις όπως και με τους διεθνείς εταίρους τους.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και να παραχωρήσει την θέση του στο διάδοχό του προκειμένου να του επιτρέψει να «ενώσει την χώρα».

«Πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία. Αυτή δεν επεβλήθη από κανέναν από το εξωτερικό, είναι αυτή που αποφάσισαν οι ίδιοι οι Ιρακινοί» δήλωσε ο Ρόουντς.

«Ο Λευκός Οίκος θα ήταν πολύ ευτυχής να δει το διορισμό μιας νέας κυβέρνησης» προσέθεσε.

«Τα τελευταία αυτά χρόνια οι Ιρακινοί δεν συνεργάστηκαν. Ο σουνιτικός πληθυσμός δεν αντιμετωπίστηκε αρκετά σοβαρά. Αυτό οδήγησε σε μια απώλεια της εμπιστοσύνης σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ και στους κόλπους των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: President Barack Obama talks on the phone with British Prime Minister David Cameron in the Oval Office, Saturday, Aug. 9, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: