Αγωνία από τους παραγωγούς για τις κυρώσεις




Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί για πάντα μια κομβική, για τα ελληνικά φρούτα, αγορά, όπως είναι αυτή της Ρωσίας, μετά την επιβολή του εμπάργκο, αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα της (www.ethnos.gr).

Ηδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα «τρίβουν τα χέρια τους» και ετοιμάζονται να αναπληρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη, ενώ, από την Ευρώπη, Σέρβοι και Τούρκοι φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι… κερδισμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την πρεσβεία μας στη Μόσχα, ωστόσο πηγές από τα αρμόδια υπουργεία που ασχολούνται με το θέμα αφήνουν μικρές πιθανότητες για κάποια εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων, καθώς το πρόβλημα είναι πολιτικό και έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Ηδη «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών και οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης.

Στους νομούς αυτούς, που συναποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν από το συγκεκριμένο προϊόν δηλώνουν θύματα του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και ζητούν από την ελληνική πολιτεία και τις ευρωπαϊκές Αρχές να λάβουν μέτρα στήριξης και αποζημίωσής τους για το χαμένο εισόδημα.

«Η χρονιά ξεκίνησε με τις τιμές καταποντισμένες λόγω της υπερπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία», λέει στο «Εθνος» ο ροδακινοπαραγωγός Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ημαθίας.

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου (νωπού) ροδάκινου πωλούν φέτος το προϊόν τους σε τιμές που κυμαίνονται από τα 15 έως τα 18 λεπτά ανά κιλό, έναντι 40 έως 60 λεπτών που εισέπρατταν πέρυσι, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα, ενώ συχνά παραδίδουν ροδάκινα και νεκταρίνια σε ανοιχτή τιμή, περιμένοντας να εισπράξουν την όποια τιμή ορίσει ο έμπορος μετά την πώληση του προϊόντος.

«Το εμπάργκο μας δίνει τη χαριστική βολή. Τα ψυγεία είναι γεμάτα προϊόν, που δεν αντέχει πάνω από 15-16 μέρες. Θα σαπίσουν εκεί και δεν θα εισπράξουμε τίποτα», λέει ο κ. Χαλκίδης και ζητά από την ΕΕ να λάβει μέτρα.

«Αφού σήκωσε το ανάστημά της στη Μόσχα και προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος. Εδώ μιλάμε για προγράμματα και συμφωνίες εκατομμυρίων», επισήμανε.

«Ο κόσμος είναι παγωμένος. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Ιδρώνουμε φέτος για να πάρουμε 15 λεπτά το κιλό. Τώρα δεν ξέρουμε πότε και αν θα τα πάρουμε ακόμα κι αυτά», σημειώνει από την πλευρά του ο ροδακινοπαραγωγός από την Πέλλα, Τάσος Κυραλίδης.

Οπως εξηγεί, «ο αγρότης όταν παραδίδει ένα προϊόν δεν γνωρίζει αν αυτό προορίζεται για τις λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικαλεστούν το εμπάργκο και να μην εισπράξουμε τίποτα».

Δεν επηρεάζεται η διακίνηση της κομπόστας
Σε αντίθεση με τους παραγωγούς επιτραπέζιου (νωπού) ροδάκινου, σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου (βιομηχανικού) ροδάκινου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη μεταποίηση και διακίνηση κομπόστας και χυμού.

Οπως διευκρινίστηκε από την Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), οι κωδικοί της κομπόστας (2008) και του χυμού (2007) δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τα προϊόντα που «μπλόκαρε» η Μόσχα, καθώς ο κωδικός 0811, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων («Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών») αντιστοιχεί σε καρπούς και φρούτα νωπά, κατεψυγμένα, αφυδατωμένα και όχι σε κομπόστες και χυμούς. Η εξέλιξη αυτή ανακούφισε χιλιάδες αγρότες, αλλά και εργαζόμενους στα εργοστάσια κονσέρβας, αφού σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, θα σταματούσε η παραγωγή χυμού. Και αυτό επειδή η Ρωσία είναι τεράστια αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν, οπότε θα επηρεαζόταν σημαντικά και η παραγωγή κομπόστας.

Η παραγωγική διαδικασία συνεχίζεται, με τα εργοστάσια κομπόστας να παραλαμβάνουν προϊόν σε τιμές που κυμαίνονται από 24 ως 26 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20.000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.

ΤΟ 2013
108 εκατ. € οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Στα 108 εκατ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία, αποτελώντας το 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο, ενώ σε όγκο έφθασαν τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Οι Ελληνες συνεταιριστές χαρακτηρίζουν το ρωσικό εμπάργκο ως «ταφόπλακα» για μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτοκίνητα ταξιδεύουν για τη Ρωσία φορτωμένα με ροδάκινα και νεκταρίνια. Θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω ή να πωληθούν σε άλλες αγορές, σε εξευτελιστικές τιμές», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Βασίλης Μπουγάς, προσθέτοντας πως ήδη συνεργάτες από την Ουκρανία δέχονται πιέσεις να κατευθυνθούν εκεί ποσότητες που έχουν προορισμό τη Ρωσία.

Απώλειες

«Για το κλείσιμο αυτής της μεγάλης αγοράς ευθυνόμαστε κυρίως εμείς ως Ελλάδα. Ζητούμε να μας εξηγήσουν τώρα σε ποιες αγορές θα στραφούμε, και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τις απώλειες, οι οποίες θα είναι πολλαπλάσιες. Οι Ρώσοι ήδη απευθύνονται σε άλλες αγορές, μεταξύ αυτών στην Τουρκία. Αν μπουν εκεί, θα μείνουν», επισήμανε ο κ. Μπουγάς.

Τέλος, ανησυχία για τις εξελίξεις στην αγορά της Ρωσίας εκδηλώνεται και από τον κλάδο των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«TASK FORCE» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Απειλή εκτροχιασμού της ανάκαμψης στην Ευρώπη

Οι σάλπιγγες του εμπορικού πολέμου που θα αλλάξει άρδην τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας έχουν ηχήσει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» μετά τα ρωσικά αντίποινα -το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων-, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία απειλεί να ανακόψει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους για να συστήσουν τη Δευτέρα μια «task force» για την ανάλυση της επίδρασης που θα έχουν οι ρωσικές απαγορεύσεις προϊόντων της ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αναμένεται να συγκαλέσουν μια έκτακτη συνάντηση για τον συντονισμό μιας απάντησης στη Μόσχα. Σχεδόν το 10% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ κατευθύνονται στη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ενωσης. Πάντως ο επίτροπος Γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος, εξέφρασε με αισιοδοξία ότι «η απώλεια μιας αγοράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε τα υγιή, ποιοτικά προϊόντα μας αλλού στον κόσμο». Την Πέμπτη η ΕΕ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στη Μόσχα με τα «προσήκοντα μέτρα» και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία ότι το εμπάργκο στα τρόφιμα είναι μόνο η αρχή των ρωσικών μέτρων, που σε επόμενο στάδιο μπορεί να περιλαμβάνουν μεταφορά από τη Μόσχα του αποθέματος συναλλάγματος στην Ασία και την Ελβετία, αλλά και διακοπή της παροχής αερίου στην Ουκρανία και κατ’ επέκτασιν στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχθηκε ότι η ουκρανική κρίση απειλεί να εκτροχιάσει την «ασθενή, εύθραυστη και άνιση» ανάκαμψη της Ευρώπης τους επόμενους μήνες, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων. Η κόντρα Δύσης – ΕΕ έχει προκαλέσει τριγμούς σε πολλούς κλάδους και εταιρείες- κολοσσούς στη Γηραιά Ηπειρο, όπως στις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τη γερμανική εταιρεία οπλικών συστημάτων Rheinmetall, τις πετρελαϊκές Enel, Total και BP, αλλά και αεροπορικές εταιρείες που φοβούνται το ενδεχόμενο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σιβηρίας (Lufthansa, Air France – KLM και Finnair θα πληγούν περισσότερο).

Εν τω μεταξύ η Ρωσία, η οποία απειλείται με αύξηση του πληθωρισμού και έλλειψη προϊόντων από το εμπάργκο, εξετάζει τώρα νέες επιλογές για εισαγωγή τροφίμων, όπως τη Λατινική Αμερική, την Τουρκία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: