Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος Κέρτις




Ένας αμερικανός δημοσιογράφος που αγνοείτο από το 2012 αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, λίγο αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως το κράτος του Αραβικού Κόλπου κατέβαλε προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Ο Κέρι ανέφερε σε μία δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Τέο Κέρτις πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν “κάθε διπλωματικό και στρατιωτικό εργαλείο και κάθε εργαλείο των υπηρεσιών πληροφοριών” που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη Συρία.

Τα νέα για την απελευθέρωση του Κέρτις έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία το 2012.

Πηγή του Κατάρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο Κέρτις παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

“Οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ ήταν πίσω από την απελευθέρωση του αμερικανού δημοσιογράφου στη Συρία. Το Κατάρ, όπως και πολλές χώρες, επιδιώκει να απελευθερώσει όσους είναι αιχμάλωτοι για ανθρωπιστικούς λόγους”, πρόσθεσε η πηγή.

Η πηγή δεν διέθετε λεπτομέρειες σχετικά με το τι έκανε το Κατάρ για να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος, λέγοντας μόνο ότι ήταν ένα θέμα “επικοινωνίας με τους σωστούς ανθρώπους στη Συρία”.

Πριν από μερικές ημέρες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία ανάρτησε ένα βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.

Το βίντεο εκείνο, μαζί με την απειλή ότι θα σκοτώσει άλλον έναν αμερικανό δημοσιογράφο που κρατείται όμηρος, τον Στίβεν Σότλοφ, προκάλεσε ευρεία αποστροφή στη Δύση και την επιθυμία να καταδιωχθεί ο δολοφόνος.

Η πηγή του Κατάρ δήλωσε πως δεν γνωρίζει κατά πόσον το Κατάρ εμπλέκεται στην προσπάθεια να απελευθερωθούν και άλλοι δημοσιογράφοι, όμως πρόσθεσε πως “για το Κατάρ θα είναι πολύ δύσκολο να απελευθερώσει αιχμαλώτους του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άλλους άλλων ομάδων θα ήταν ευκολότερο”.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εκτιμά πως περίπου 20 δημοσιογράφοι αγνοούνται στη Συρία. Πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε μία βιντεοσκοπημένη δήλωση που είχαν δώσει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ομηρείας του οι απαγωγείς του Κέρτις, ο τελευταίος είχε πει πως είναι δημοσιογράφος από τη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Σχολιάζοντας στο βίντεο τη μεταχείρισή του ο Κέρτις είχε πει πως “είχε ό,τι” χρειαζόταν και πως “όλα είναι τέλεια, το φαγητό, ο ρουχισμός, ακόμα και φίλοι τώρα”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: