Τρίπτυχο πρότεινε ο Πρόεδρος, έδωσε ΜΟΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

ΤΗΝ διαμόρφωση ενός τριπτύχου για την καταγραφή των συγκλίσεων, των αποκλίσεων και όσων θεμάτων βρίσκονται κοντά σε συγκλίσεις, πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, όταν ο κατοχικός ηγέτης επανέφερε το θέμα του εγγράφου των συγκλίσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του υπέδειξε πως οι πλείστες θέσεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα απέχουν από τα αυτά που επικαλείται κατά καιρούς και βρίσκονται στην καταγραφή θέσεων που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη επί εποχής Ντάουνερ. Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης του πρότεινε να υιοθετήσουν τη μεθοδολογία του τριπτύχου και όπως πληροφορούμαστε ο Ντερβίς Έρογλου επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας.

Η χθεσινή συνάντηση κράτησε μόλις ενάμιση ώρα και εάν υπολογίσει κανείς ότι γίνονται τρεις ταυτόχρονες μεταφράσεις ( ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά), τότε είναι προφανές πως συζήτηση δεν έγινε. Όπως δε γίνεται αντιληπτό, περισσότερο έγινε παράθεση θέσεων παρά συζήτηση. Ο Ντερβίς Έρογλου ξεκίνησε πρώτος την τοποθέτησή του διαβάζοντας καταρχήν ένα δεκαπεντασέλιδο έγγραφο ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε χωριστά και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στην τοποθέτησή του ο Ντερβίς Έρογλου, αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του τόσο για την εμπλοκή της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο και για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιδρώντας στα όσα ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπέδειξε πως στην Ε.Ε. διασφαλίζεται το θέμα της πολιτικής ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε ως παράδειγμα τα Καντόνια της Γερμανίας. Ο Έρογλου δεν φάνηκε να πείθεται επιμένοντας στις ίδιες προσεγγίσεις του επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε, κατά τη συνάντηση, το θέμα της κατάθεσης θέσεων επί όλων των πτυχών, καθώς ως γνωστό η τουρκική πλευρά αρνείται να παρουσιάσει εγγράφως τις απόψεις της στο εδαφικό. Ο Έρογλου συμφώνησε ότι θα καταθέσει θέσεις για όλες τις πτυχές, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί. Τώρα μέλλει τούτη η επαναβεβαίωση των συμφωνηθέντων να φανεί και στην πράξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατάλογο δεκατεσσάρων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μια επιστολή για το θέμα των αγνοουμένων με την οποία ζητούσε από τον κατοχικό ηγέτη να πραγματοποιηθεί από κοινού επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Ο Ντερβίς Έρογλου αποδέχθηκε πρόταση σημειώνοντας ότι θα το πρότεινε και αυτός και πως τον πρόλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος παρουσίασε τα ΜΟΕ ενώ από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, διάβασε σειρά μέτρων και επιφυλάχθηκε να διαβιβάσει τον κατάλογό του αργότερα, σίγουρα όμως πριν τη συνάντηση της Δευτέρας. Η τουρκική πλευρά επικεντρώνεται βασικά στα θέματα της αποναρκοθέτησης και των θρησκευτικών τελετών. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναμένεται να συζητηθούν στη βάση των δυο καταλόγων στη συνάντηση της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες φέρεται να απηύθυνε έκκληση όπως αποφεύγονται δηλώσεις επίρριψης ευθυνών από τους ίδιους τους ηγέτες ή το περιβάλλον τους, παραπέμποντας προφανώς στον λαλίστατο Κουντρέτ Οζερσάι.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Μεγάλες οι διαφορές – Μόνιμες παρεκκλίσεις να καταστούν πρωτογενές δίκαιο

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση των δύο πλευρών όσον αφορά των θεμάτων ΕΕ και υπηκοότητας. Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Έρογλου είπε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους όσον αφορά στις Τεχνικές Επιτροπές και τα ΜΟΕ, είπε ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποια θέματα όπως το θέμα επισκέψεων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ.

Σύμφωνα με τον Έρογλου, η Τ/κ πλευρά έχει πολύ διαφορετική άποψη για κάποια από τα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γι αυτό και δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.  Όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά επαναφέρει το θέμα πιεστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ότι η Τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για τις Τεχνικές Επιτροπές τη Δευτέρα, είπε. Τα θέματα της ΕΕ και της υπηκοότητας είναι πολύ σημαντικά για την Τ/κ πλευρά είπε, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις και συμφωνία αυτές να αποτελούν πρωτογενές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ δεν αποδεχθεί μια συμφωνία που θα καταλήγει σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία με πολιτική ισότητα τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι Τ/κ θα υπαχθούν κάτω από την `Νότια Κύπρο`, κατά τον ισχυρισμό του, που αποτελεί ήδη μέρος της ΕΕ. Η συμφωνία είπε θα είναι για ένα νέο συνεταιρικό κράτος. Ο κ. Έρογλου ανάφερε ακόμη ότι έχει δοθεί η άδεια στην Ε/κ πλευρά για τη διεξαγωγή λειτουργιών  σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα και ότι έχει και η Τ/κ πλευρά ανάλογα αιτήματα.

Πρόσθεσε ότι η Ε/κ πλευρά πρότεινε το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, λέγοντας ότι μετά τη λειτουργία του οδοφράγματος στον Πύργο, η Τ/κ είχε προχωρήσει σε πρόταση για άλλο οδόφραγμα το οποίο απέρριψε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε συσταθεί Τεχνική Επιτροπή για τα οδοφράγματα, προσθέτοντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική.

Θα μεταβούν στο ανθρωπολογικό εργαστήρι

Η ΕΙΔΙΚΗ Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν να επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε, επίσης, ότι συζήτησαν για την ουσία και τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις τεχνικές επιτροπές. “Οι ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθούν μαζί το ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ”, είπε η κ. Μπάτενχάϊμ, διευκρινίζοντας ότι η ημερομηνία της επίσκεψης θα συμφωνηθεί σύντομα. Αναφέροντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα θετικό και φιλικό. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα 7 Ιουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: