Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα απορρίψει τους τρέχοντες σχεδιασμούς για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά η οποία θεωρείται ευρέως το πρότυπο για μια ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως έγραψε σήμερα μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Επικαλούμενη διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι το Βερολίνο ενίσταται σε ό,τι αφορά τις ρήτρες που αναφέρονται στη νομική προστασία η οποία θα προσφέρεται στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στα 28 κράτη-μέλη. Επικριτές της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας ερίζουν ότι αυτή η προστασία θα επιτρέψει στους επενδυτές να ακυρώνουν ή να τροποποιούν ισχύοντες νόμους.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τον Καναδά με το περιεχόμενο με το οποίο «τελεί υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή», έγραψε η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ επισήμανε ότι οι ρήτρες αυτές και γενικά οι όροι της συμφωνίας σχεδόν ταυτίζονται με τις διατάξεις της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία τελεί επίσης ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά αποτελεί μια δοκιμή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ», επισήμανε ένα ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εάν η συμφωνία με τον Καναδά απορριφθεί «τότε και εκείνη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης νεκρή», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας παρέπεμψε στις επιστολές οι οποίες αναφέρονται στις γερμανικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία των επενδυτών στις συνομιλίες και με τις δύο χώρες.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ως απαραίτητες τις διατάξεις για την προστασία των επενδυτών», και ιδίως την «νομική προστασία τους από τα ανεξάρτητα εθνικά δικαστήρια», σε κράτη με αξιόπιστα συστήματα δικαιοσύνης, τόνιζε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ σε μια επιστολή του με ημερομηνία 26η Ιουνίου. Παρόμοια θέση πήρε ο Κάπφερερ και όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι χωρίς τις ρήτρες προστασίας οι επιχειρήσεις από τον Καναδά δεν θα επενδύσουν στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν υπογράψει την επί της αρχής συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο, ενόψει της οριστικοποίησης των όρων της. Ωστόσο συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στην Οτάβα, μια εκπρόσωπος του Εντ Φαστ, του υπουργού Εμπορίου του Καναδά, απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το δημοσίευμα και αντιθέτως τόνισε πως ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφουν «εξαίρετη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος, η Σάνον Γκάτοσκι, σημείωσε πάντως πως οι γερμανικές κυβερνήσεις επί μακρόν προτιμούσαν συμφωνίες με αυστηρούς όρους σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδυτών.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ανέφερε ακόμη πως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν εντός της εβδομάδας το κείμενο της συμφωνίας ώστε να το εξετάσουν λεπτομερώς πριν υπογραφεί. Για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, πρέπει να το υπογράψουν όλες οι κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών.

Η συμφωνία με τον Καναδά υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά το ένα πέμπτο, στα 6 δισεκ. ευρώ το χρόνο, ενώ η ακόμη πιο φιλόδοξη συμφωνία με τις ΗΠΑ, εάν εγκριθεί, θα περικλείει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών και σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές αφορούν πολλά περισσότερα από τους δασμούς και την άρση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις και οι διαπραγματεύσεις για αυτές χαρακτηρίζονται εξαιρετικά περίπλοκες.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: