Το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές των μνημονίων




Την άποψη ότι η Κύπρος έχει καταστεί πιο ευάλωτη στον τουρκικό επεκτατισμό εξ’ αιτίας της οικονομίας της, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας σε εκδήλωση σχετικά με το Κυπριακό και τις «γεωπολιτικές των μνημονίων».

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου ανέφερε πως το δίλημμα «χρεωκοπία η μνημόνιο» θα χρησιμοποιηθεί και στα εθνικά μας θέματα, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο συνταγή οικονομικό κοινωνικής καταστροφής. Πάντως, ο κ. Λιλλήκας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, υιοθετώντας, όπως είπε, μια «διεκδικητική κουλτούρα» στα εθνικά θέματα, με μια σύνθετη και πολυεπίπεδος στρατηγική, σχέδιο δράσης υλοποίησης της στρατηγικής και συμμαχίες.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης σημείωσε πως το Κυπριακό ζήτημα δεν πρέπει να το εξετάζουμε μόνο του, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με παραμέτρους όπως είναι η πολιτική στη Θράκη και η οικονομική κρίση. Επιπλέον, ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, Λιβύη) ίσως επηρεάσει και την περιοχή μας (Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα) και τόνισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει εκτός από την απεξάρτηση από το μνημόνιο και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Στην παρέμβαση της, η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή τόνισε ότι ο αγώνας για την αυτοδιάθεση της Κύπρου είναι αγώνας αξιοπρέπειας, όπως και αυτός του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον του λαού μας να αποτινάξουμε τα μνημόνια και τα παράγωγά τους. Εξάλλου, η κυρία Καλογερή έκανε αναφορά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πως είναι αδιανόητο ευρωπαϊκό έδαφος να βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων στρατευμάτων.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος – ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης – αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές και τις επιπτώσεις τους και τόνισε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εθνικό, παλλαϊκό μέτωπο πολιτικής και κοινωνικής σωτηρίας για να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα.

Α.Σ., ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: