Συμφωνήθηκε 12ώρη εκεχειρία – Ξεκληρίστηκε οικογένεια 18 ατόμων




Η Χαμάς συμφώνησε με τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Ο Ζούχρι δήλωσε ότι η Χαμάς, σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμφώνησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει και αυτό από την πλευρά του για τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Με τα νέα αυτά θύματα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 881, με τους περισσότερους να είναι πολίτες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εκκληση για εκεχειρία από ΗΠΑ, Αίγυπτο, ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκαναν έκκληση απόψε για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί “σοβαρή πρόοδος” στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Όπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη “διατύπωση” για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος.

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

“Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε”, τόνισε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.

“Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (. . .) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών”, είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σημείωσε, όπως και ο Κέρι, ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

“Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Ο Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

KERRY-BAN-KI-MOUN01-25JULY2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα 

Το Ισραήλ απέρριψε απόψε την πρόταση του Yπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.  “Το συμβούλιο ασφαλείας (της Kυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου) απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Αμερικανού Yπουργού Τζον Κέρι”, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του συμβουλίου θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το θέμα αυτό. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τη συμφωνία και την απέρριψε η Χαμάς.

Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερς είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται, για 18η ημέρα.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η ισραηλινή Κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της στην πρόταση για εκεχειρία.

ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA, AFP – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry stands with United Nations Secretary-General Ban Ki-moon in Cairo, Egypt, on July 24, 2014, as he addresses reporters before the two sat down to discussion regional and international efforts to create a cease-fire between Israeli and Hamas forces in the Gaza Strip. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: