“Την πόρτα χτύπησαν 13” – 3 χρόνια μετά και ακόμα σιωπή…




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Το εικόνισμα της Παναγίας σε ένα μικρό ξωκλήσι στην περιοχή της Λάρνακας δάκρυσε. Οι πιστοί σάστισαν μα δεν ήξεραν. Ξημέρωνε Δευτέρα 11 Ιουλίου. Θυμάμαι ήμουν στην Κύπρο για διακοπές. Ξύπνησα από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ζέστη αφόρητη. Ο ουρανός παράξενος κι αυτός. Όλα έδειχναν πως κάτι είχε συμβεί. Κάτι κακό είχε συμβεί.

Εκατόν τριάντα (130) εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα φούσκωσαν από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Κατάσχεση από ένα ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Ρωσία. Τις τελευταίες μέρες αρκετές ήταν οι εκρήξεις στο συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι τα χαράματα της 11ης Ιουλιου. Στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη, σκορπίστηκε ο θάνατος, η οργή, ο όλεθρος, η καταστροφή.

Την πόρτα του θανάτου «χτύπησαν 13». Ο πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας/ διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, ο Κελευστής Αντώνης Χαραλάμπους, ο Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος, ο πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής, ο πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου, ο αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή, ο πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου. 13 σπίτια ντύθηκαν στα μαύρα. 13 ψυχές ζητούν δικαίωση.

Οι ένοχοι για άλλη μια φορά κρύβονται. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη, δηλώνοντας άγνοια . «Δεν μπορούσα να μυρίζομαι την επικινδυνότητα του φορτίου», «δεν ελαβα καμία ενημέρωση», «Δεν ήξερα ότι το Βασιλικό γειτονιάζει με το Μαρι»… Μόνο που η άγνοια κύριε Χριστόφια, «είναι η νύχτα του μυαλού, αλλά μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και αστέρια» και πιστέψτε με δε σας τιμά. Καμιά φορά η συγνώμη ξέρετε, είναι θέμα σεβασμού.

Λίγους μήνες αργότερα ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκμεταλλευόμενος την οργή και τη θλίψη των συγγενών, ζήτησε συγνώμη στους συγγενείς, για λογαριασμό της πολιτείας, ένα συγνώμη -όπως ο ίδιος είπε- που δυστυχώς δεν ακούστηκε από πολλούς. Η συγνώμη ακούστηκε από εσάς κύριε Αναστασιάδη. Οι ευθύνες όμως αποδόθηκαν; Την τραγική μάνα των διδύμων, Πόπη Χριστοφόρου, την προφυλάξατε από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν η ίδια σας πρόσφερε απλόχερα τη στήριξη της στην προεκλογική σας εκστρατεία ή εκμεταλλευτήκατε και εσείς τη συμφορά; Μα «όταν η συμφορά, συμφέρει λογάριαζε την για πόρνη».

Τρία χρόνια μετά. Παντού σιωπή. Και ένας λαός παραμένει ακόμα ίδιος. Γιατί ίσως τελικά να αγαπάει τις παλιές του συνήθειες και να φοβάται να αλλάξει. Ίσως να έμοιασε στο τέρας. Ίσως και να έγινε και χειρότερο. Ένας λαός που συνεχίζει, γιατί ό πόνος δεν άγγιξε το δικό του σπίτι. Ένας λαός που συνεχίζει να φιγουράρει με prada, chanel, jetset, να απολαμβάνει σούσι και να ανεβάζει συνέχεια selfie φωτογραφίες στα social media, με πόζες Μπραντ Πιτ και Αντελινα Τζολί. Αυτή είναι η Κύπρος. Προσωπικά δηλώνω ντροπή!!!

ELLH-MARI02-11JUNE2014

ELLH-MARI01-11JUNE2014 ELLH-MARI03-11JUNE2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: