Τελευταία στροφή προ διακοπών και παρουσίαση δεδομένων




Του Κώστα Βενιζέλου – www.philenews.com

Συμβούλιο αρχηγών έχει συγκαλέσει για το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να ενημερώσει τα κόμματα για την τελευταία συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Παράλληλα, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και ειδικά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά.

Η σύσκεψη αυτή θα είναι περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς, όπως είναι γνωστό, έχει αποφασισθεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για το Σεπτέμβριο( ανακοινώθηκαν πολυήμερες σύνοδοι του σώματος) για να συζητηθεί κατά πόσο θα αλλάξει ή όχι η ακολουθούμενη στρατηγική στο Κυπριακό. Ήδη κάποια κόμματα έχουν υποβάλλει έγγραφο με τις θέσεις τους για το ζήτημα της στρατηγικής και αναμένεται ότι διεξαχθούν συζητήσεις. Είναι προφανές ότι διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις και όπως προκύπτει από την προηγούμενη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου διαμορφώνονται δυο τάσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι. Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ενημέρωση τα μέλη του ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός νέο συμβουλευτικού οργάνου, του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και από τα κόμματα να του εισηγηθούν επιστήμονες συνεργάτες τους που θα στελεχώσουν και θα πλαισιώσουν αυτό το Συμβούλιο. Όπως πληροφορούμαστε, κάποια κόμματα είναι έτοιμα να υποβάλλουν ονόματα ειδικών που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο αυτό.

Ενόψει και του γεγονότος ότι ο Αύγουστος θεωρείται λίγο πολύ «νεκρός» από εξελίξεις, ο Πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τη μέχρι σήμερα εικόνα που παρουσιάζει η εικόνα της διαδικασίας των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για κάποιες κινήσεις που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα.

* Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες για το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό. Η κυπριακή κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη εάν το ρόλο αυτό ασκούσε η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Λίζα Μπάντεχαϊμ.

Βλέπει Μπάντεχαϊμ για αξιολόγηση διαδικασίας

Η ΕΙΔΙΚΗ αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση θα γίνει μετά από αίτημα της αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού. Κατά τη συνάντηση θα γίνει αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητηθούν, επίσης, τα επόμενα βήματα, που αφορούν κυρίως τη συνάντηση του Προέδρου με τον κατοχικό ηγέτη, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την παρουσία του εκεί θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: