Τα αιτήματα του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ




Συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του MEGA, στη συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελη, ο οποίος για πρώτη φορά είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με την κ. Μέρκελ.

Στη συνάντηση φαίνεται ότι συζητήθηκαν όλες οι τοποθετήσεις στα καίρια πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός με όχημα τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως έθεσε το πρώτο βήμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο όλα τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας στις αγορές, την αύξηση του ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την πορεία του τουρισμού, τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού και τα όσα συζητήθηκαν εκεί. Εάν τα στοιχεία της οικονομίας παραμείνουν σε θετική πορεία, η ελληνική πλευρά σκοπεύει από τον Σεπτέμβριο να κάνει τα πρώτα βήματα για φοροελαφρύνσεις, φαίνεται να έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ.

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έγραψε στην ιστοσελίδα της:

Τα ζητήματα της ελληνικού προγράμματος τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση εκφράστηκαν θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα.

Κατά τις ίδες πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το αμέσως προσεχές διάστημα, σε συνδυασμό με την τήρηση των προβλέψεων του μνημονίου και με δεδομένη την καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη βελτίωση στα έσοδα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε μάλιστα τη θετική συμβολή της καγκελαρίου, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κυρίως για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τον οδικό χάρτη για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στη συνάντηση που κράτησε περίπου 40 λεπτά, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας, για την έξοδο στις αγορές και για την αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά σημάδια που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς και στις επισκέψεις του Κινέζου πρωθυπουργού και Προέδρου στην Ελλάδα.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε την Κίνα, αντάλλαξε απόψεις με τον Αντώνη Σαμαρά για τις οικονομικές σχέσεις της Ευρώπης με το Πεκίνο.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με την καγκελάριο σχετικά με τα θέματα της συνόδου, τα πρόσωπα που αναμένεται να αναλάβουν τα νέα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και για την κατανομή των θέσεων των επιτρόπων, με την ελληνική πλευρά να μην έχει ακόμη καταλήξει στο όνομα του Ελληνα που θα αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, αναμένοντας πιθανότατα να οριστικοποιηθεί πρώτα ποιό θα είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την Παρασκευή το μεσημέρι γεύμα εργασίας στην Ιταλία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντζι, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: