Τα διδάγματα από το 2009 κυρίως για το ΠΑΣΟΚ




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, www.ethnos.gr

Η αυτοκριτική στην πολιτική είναι πολύ χρήσιμη, ακόμη κι όταν αυτή γίνεται σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο… Χρήσιμη ιστορικά, και χρήσιμη ουσιαστικά! Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε λοιπόν η τοποθέτηση των Β. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του ’09, όταν το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του του απέναντι στην προεδρική εκλογή προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Παιδείας δήλωσαν πολύ πρόσφατα ότι η τακτική αυτή κίνηση ήταν λανθασμένη και πως το κόμμα θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει διαφορετικά και σίγουρα πιο θεσμικά. Η τοποθέτηση κρίνεται ειλικρινής, ασχέτως εάν το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του 2009.

Εάν το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε λειτουργήσει διαφορετικά, μπορεί να μην άλλαζαν πολλά από τη μετέπειτα εξέλιξη στην οικονομία ή μπορεί και να άλλαζαν όλα! Η κυβέρνηση Καραμανλή θα ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει να κυβερνά και να πάρει μέτρα προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Ο τότε πρωθυπουργός δεν θα είχε κανένα άλλοθι και οι αντίπαλοί του σίγουρα δεν θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν για απόδραση…

Η αυτοκριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για τα κόμματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να πετύχουν εκλογικά-κομματικά οφέλη. Τότε ήταν ο Γ. Παπανδρέου, σήμερα είναι ο Αλ. Τσίπρας και αύριο κάποιος άλλος… Το Σύνταγμα, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία, δεν χρειάζεται να… επιστρατευθεί προκειμένου να τηρείται το χρονικό όριο της 4ετίας. Πολιτική βούληση από όλους χρειάζεται και σεβασμός στους θεσμούς.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει, εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπαίνει και στην κουβέντα για τα πρόσωπα και δηλώνει ότι θα απορρίψει κάθε πρόταση που θα της γίνει για τον διάδοχο του Κ. Παπούλια. Προφανώς ο Αλ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε τίποτε από το πρόσφατο παρελθόν. Βλέπει μόνο την εξουσία… Οπως και το ΠΑΣΟΚ το 2009!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: