Συνεργασία σε όλα τα μέτωπα…




Οι Αμερικανοί θέλουν να προσδώσουν περιεχόμενο στην τοποθέτηση του Αντιπροέδρου τους, Τζο Μπάιντεν, για στρατηγική εταιρική σχέση των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό προκύπτει από τις επαφές που είχαν χθες στη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ James J. Townsend και η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα Amanda Sloat. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη αξιωματούχου του Πενταγώνου στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί επίσημοι, συνοδευόμενοι από πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαίδη. Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν τα θέματα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, τα ζητήματα της τρομοκρατίας, της πειρατείας, της ασφάλειας στη θάλασσα. Συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στους μηχανισμούς ασφάλειας, όπως είναι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». «Είστε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους Αμερικανούς προς τους Κύπριους αξιωματούχους, «σύμμαχοί μας στην περιοχή». Αναφέρθηκαν και στα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή κυρίως με την ένταση και τις συγκρούσεις, σημειώνοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά τις συναντήσεις που είχαν σε προεδρικό, ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ, ο Χριστόφορος Φωκαίδης παρέθεσε γεύμα στους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Λέσχη Αξιωματικών της Ε.Φ. Στο γεύμα παρακάθησαν ο αρχηγός, υπαρχηγός και επιτελάρχης της Ε.Φ.

Περισσότερα σε λίγο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: