Για σεξιστική συμπεριφορά, οργιώδη πάρτι, σεξουαλική παρενόχληση και ατμόσφαιρα «Λέσχης αγοριών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κατηγορούν δύο γυναίκες πρώην υπάλληλοί της την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δύο πρώην εργαζόμενες στην τράπεζα, Κριστίνα Τσεν-Όστερ και η Σάνα Όρλιχ, έχουν ξεκινήσει τη δικαστική τους μάχη ενάντια στους πρώην εργοδότες τους από το 2010, σήμερα ωστόσο εμφανίστηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ζητώντας την επέκταση της μηνυτήριας αναφοράς εν ονόματι και άλλων γυναικών υπαλλήλων της εταιρείας.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι καταγγέλουσες κάνουν λόγο για «ατμόσφαιρα “Λέσχης Αγοριών” με ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ όπου οι γυναίκες είτε υφίσταντο σεξιστικές διακρίσεις είτε αγνοούνταν».

Γίνεται επίσης λόγος για χλιδή στα όρια της πρόκλησης, μπόλικο «βρόμικο» σεξ, ακριβά ταξίδια, συχνές επισκέψεις σε στριπ κλαμπς και παρενοχλήσεις παντός είδους.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, διακρίσεις υπήρχαν ακόμα και στους μισθούς ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες εντός της εταιρείας. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αντιπρόεδροι λάμβαναν 21% μικρότερο μισθό σε σχέση με τους άντρες ομολόγους τους, ενώ οι γυναίκες αντιπρόεδροι δύσκολα έβλεπαν ανοιχτή την πόρτα του διευθύνοντα συμβούλου στα κεντρικά της Νέας Υόρκης. Διαφορά 8% υπήρχε και στους μισθούς των κατώτερων υπαλληλικών κλιμάκων.

Τις καταγγελίες των δύο μηνυτριών επιβεβαιώνει στην μήνυση και η πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs μέχρι το 2009, Ντένις Σέλεϊ, αναφέροντας πως οι άνδρες της εταιρείας αποκαλούσουν επανειλημμένα τις γυναίκες συναδέλφους τους με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «χαζογκόμενες»και «party girls». Μάλιστα, σημειώνουν πως εκπροσωπούν και άλλες γυναίκες υπαλλήλους, αλλά και αντιπροέδρους της εταιρείας και προσθέτουν στον φάκελο της υπόθεσης δηλώσεις πρώην στελεχών που κατακεραυνώνουν τα golden boys.

Αυτό που ζητούν από το δικαστήριο είναι αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αν η δικαστής Αναλίζα Τόρες επιτρέψει στις δύο γυναίκες να κάνουν ομαδική μήνυση, ο κίνδυνος για την Goldman Sachs γίνεται αυτομάτως μεγαλύτερος.

Τι απαντά όμως η ίδια η εταιρεία στις κατηγορίες αυτές; Τις αρνείται κατηγορηματικά με τον εκπρόσωπό της, Ντέιβιντ Γουέλς, να σχολιάζει μέσω email πως «όλο αυτό είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη διαδικασία κάθε ομαδικής μήνυσης».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64031014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: