Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή




Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την μοίρα της Αργεντινής που συνεχίζει να έχει οικονομικά προβλήματα για πάνω από μια δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της, επισημαίνει ο Jonathan Stearns σε ανταπόκρισή του από το Στρασβούργο στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Says Greece Is No Argentina, Has Confidence of Markets».

Η Ελλάδα προσπαθεί να εξέλθει από την εξαετή λιτότητα, αφού προκάλεσε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ δέχθηκε διεθνή βοήθεια ύψους 240 δις ευρώ και διεξήγε την μεγαλύτερη στην ιστορία διαγραφή ιδιωτικού χρέους, σημειώνει η ανταπόκριση.

Η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ήταν το 2009 πέντε φορές άνω του ορίου του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον η κυβέρνηση κατόρθωσε να επιστρέψει τον Απρίλιο στην Αγορά ομολόγων μετά από τον τετραετή αποκλεισμό της, ενώ προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη το 2014, για πρώτη φορά από το 2007.

«Τα πράγματα τώρα βελτιώνονται» δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσθέτοντας ότι «σε μερικά χρόνια, πιστεύω ότι θα αποτελεί κακή ανάμνηση. Το αντίθετο παράδειγμα, εάν θέλετε, είναι η Αργεντινή, μια πολύ πλούσια χώρα που χρεοκόπησε το 2002 και σήμερα, 12 χρόνια αργότερα βρίσκονται ακόμη σε κρίση, στο χείλος μιας ακόμη κατάρρευσης. Πολύ περισσότερος πόνος και καμιά ελπίδα. Εμείς δεν θέλουμε να συμβεί αυτό στην Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ευημερία για τους Έλληνες, που πλήττονται από υψηλή φορολογία, την ανεργία που ανέρχεται στο 27% και την μείωση των εισοδημάτων κατά 33% περίπου σε σχέση με το 2009.

«Σήμερα όλοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων μειώνονται συνεχώς» δήλωσε ο Πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, αναφερόμενος στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ απέρριψε τις προβλέψεις για νέο δανεισμό της χώρας.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-02/samaras-says-greece-is-no-argentina-has-confidence-of-markets.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: