Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει απόθεμα για τράπεζες




Σε άρθρο της Rebecca Christie για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Portugal, Greece have money if banks need, Regling says», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών και των πορτογαλικών τραπεζών.

«Η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν απόθεμα χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, σε περίπτωση που τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντοπίσουν κεφαλαιακά ελλείμματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει απόθεμα 11 δις ευρώ γι΄ αυτόν το σκοπό, κεφάλαια τα οποία είναι διαθέσιμα εάν χρειαστεί. Όσον αφορά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλες είναι αυτές. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετά λιγότερα κεφάλαια από τα 11 δις, αλλά δεν γνωρίζουμε».

Το άρθρο επισημαίνει ότι όταν η Ελλάδα και η Πορτογαλία έλαβαν την αρχική οικονομική βοήθεια, κατάφεραν σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές να βοηθήσουν τις τράπεζές τους χωρίς να υποστούν ζημία οι  ιδιώτες πιστωτές. Με τους νέους κανόνες της ΕΕ, ομολογιούχοι και μέτοχοι θα πρέπει να υποστούν ζημία πριν οι κυβερνήσεις μπορέσουν να προχωρήσουν στην  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η παύση πληρωμών της πορτογαλικής τράπεζας Espirito SantoSA πιθανό να κατέστησε ακριβότερο τον δανεισμό της Ελλάδας από τις χρηματοοικονομικές αγορές στις 10 Ιουλίου, όταν συγκέντρωσε 1,5 δις ευρώ από την πώληση ομολόγων η οποία δεν απέφερε τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «οι πορτογαλικές εξελίξεις επέδρασαν μεταδοτικά  και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Όπως βλέπω τα πράγματα σήμερα, αυτό ήταν ένα παροδικό φαινόμενο που διήρκεσε δυο τρεις ημέρες και φαίνεται ότι ξεπεράστηκε».

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-22/portugal-greece-have-money-if-banks-need-regling-says.html

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: