Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σε επιστολή του πρός τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «το κόμμα παίρνει διαζύγιο από τα στελέχη που το ίδρυσαν» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ηΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε; Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ήλπιζε πως «η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού».

Ο Σπύρος Λυκούδης διαφωνεί επίσης με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και, σε δήλωσή του, επικρίνει την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη νηφαλιότητας.

«Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα» ανέφερε στη δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη Ψαριανού με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Λυκούδης επιπλέον, υπερασπίζεται το δικαίωμα του κ. Ψαριανού να μην υπογράψει την αμφισβητούμενη επιλογή της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του. Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι η ανεξαρτητοποίηση της κ. Μάρκου δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες εξελίξεις έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα». Εξήγησε ότι η κ.Μάρκου «διαφωνεί με τον πυρήνα, κυρίως, των απόψεων της ΔΗΜΑΡ και της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως διατυπώνεται διαχρονικά, μεταπολιτευτικά έως σήμερα. Δηλαδή, ουσιαστικά λέει ότι δεν μπορεί να ανήκει σε ένα κόμμα που είναι κατά της Εκκλησίας, διεθνιστικό και ουσιαστικά υποδαυλίζει την αναρχία και την ανομία της χώρας. Αυτό προκύπτει από την επιστολή (ότι ήταν σε λάθος κόμμα), δεν το λέω εγώ. Όταν τη δεχθήκαμε, δεν τη ρωτήσαμε τι πιστεύει για την Εκκλησία. Ρωτήσαμε αν θέλει να μπει στο ψηφοδέλτιο με τις διαχρονικές αρχές της ΔΗΜΑΡ και προφανώς τις ήξερε ή θα έπρεπε να τις γνωρίζει, οπότε δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει».

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ είπε: «σαφέστατα αθροίζεται με τις άλλες προτάσεις. Δεν μπορεί να συναθροιστεί πολιτικά. Αυτό λέει ο κ. Λυκούδης, ότι υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις κτλ. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε με την πρότασή μας και σαφέστατα γίνεται και γι’ αυτό συνυπέγραψε ο κ. Λυκούδης, με την ένστασή του. Μόνο που τη διατύπωσε ο ίδιος, προσωπικά, οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι δεν λέμε κάτι διαφορετικό στα κρίσιμα αυτά θέματα και η στάση μας είναι σοβαρή. Δεν συνυπογράψαμε καμία θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς διότι θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές επιλογές υπάρχει διαφορά έντονη και απόσταση».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: