Ψηλά ο αντιαμερικανισμός σε Τουρκία και Ελλάδα




Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα για τον αντιαμερικανισμό που πραγματοποίησε το Pew Research Center σε 44 χώρες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άρθρο του Terence Gullen στην NEW YORK DAILY NEWS με τίτλο «Egypt, Jordan, Turkey top list of countries that dislike the U.S. the most: survey».

Σύμφωνα με την έκθεση το 85% των Αιγυπτίων και των Ιορδανών έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα στην κατάταξη με τις πιο φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Φιλιππίνες (92%) και ακολουθούν το Ισραήλ (84%) και η Νότια Κορέα (82%).

Στην κατάταξη με τα υψηλότερα αντιαμερικανικά αισθήματα μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία ακολουθούν η Τουρκία (73%), η Ρωσία (71%), τα Παλαιστινιακά Εδάφη (66%), η Ελλάδα (63%) και ο Λίβανος (57%).

Έκπληξη προκαλεί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το εύρημα για το υψηλό ποσοστό αντιαμερικανισμού στη Γερμανία (47%), έναν σταθερό σύμμαχο, όπως επισημαίνεται, που την κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία. Από την άλλη πλευρά το ίδιο εκπληκτικό είναι το υψηλό ποσοστό θετικής διάθεσης προς τις ΗΠΑ στη Γαλλία (75%), μιας χώρας που παραδοσιακά ήταν επιφυλακτική έναντι των ΗΠΑ, την οποία αποδίδουν οι ερευνητές στη δημοφιλία του προέδρου Ομπάμα.

Αντίθετα ο αντιαμερικανισμός στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Πακιστάν αποδίδεται στον ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ και στις συμμαχία τους με το Ισραήλ.

http://www.nydailynews.com/news/politics/egypt-jordan-turkey-top-list-countries-dislike-u-s-survey-article-1.1868199

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: