Πού είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου;




Του Κώστα Βενιζέλου – www.philenews.com

Οταν πομπωδώς εξαγγέλλεται η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου, αυτό δεν μπορεί να ασφαλώς να περιορίζεται στο θεωρητικό πεδίο. Ούτε και αρχίζει και τελειώνει όταν- έστω και με νόημα- μας κλείνουν το μάτι οι Αμερικανοί. Για να έχει περιεχόμενο «ο νέος μας ρόλος», θα πρέπει να τον ασκούμε πολλαπλώς και με αποτελεσματικότητα.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δοθούν διέξοδοι στα όσα διαδραματίζονται την τελευταία περίοδο στη Μέση Ανατολή. Μια πρωτοβουλία, που κατά πάσα πιθανότητα θα ενθάρρυναν τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές πως λόγω της γεωγραφικής μας γειτνίασης αλλά και επειδή διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους, αυτή η πρωτοβουλία θα ετύγχανε θετικής υποδοχής από τους εμπλεκόμενους. Η Κύπρος θα μπορούσε και έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία, που θα έφερνε τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο, προσφέροντας πεδίο- ακόμη και φιλοξενία- για συνεννόηση των εμπλεκόμενους.

Από τη στιγμή που αυτή η πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε, παρά το γεγονός ότι κάποιες κινήσεις έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο, θα πρέπει οι εξελίξεις να αντιμετωπισθούν σε δυο επίπεδα.

Πρώτο, πολιτικά πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση των δεδομένων στην περιοχή. Αυτό, ασφαλώς, εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς και προϋποθέτει ψυχρούς πολιτικούς υπολογισμούς. Τούτο δεν σημαίνει αποστασιοποίηση από διαχρονικές θέσεις αρχών.

Δεύτερο, είναι η αξιολόγηση των δεδομένων επί του εδάφους. Κοντολογίς, να υπάρξει μια συνεπής τοποθέτηση επί όλων όσων συμβαίνουν και διαδραματίζονται. Ναι μεν διαμορφώνεται μια στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά την ίδια ώρα, η Κύπρος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε μια εν εξελίξει γενοκτονία που γίνεται από το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι, ο άμαχος πληθυσμός, δεν είναι η Χαμάς. Ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους Ισραηλινούς η στάση της Χαμάς, για να ισοπεδώνουν την Γάζα και να σκοτώνουν αθώους. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να το προσπεράσει η Λευκωσία, επειδή κτίζει μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις σε θέματα αρχών και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα αρκούντως ευαίσθητο ζήτημα για την Κύπρο. Στο κάτω-κάτω, όσα συμφέροντα έχει η Λευκωσία για να συνεργασθεί με το Τελ Αβίβ, τόσα και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα έχει το Ισραήλ για να συμμαχήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται, ότι στρατηγικά η Κύπρος είναι η διέξοδος του Ισραήλ στο εχθρικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται διαρκώς.

Οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρη θέση έναντι των εξελίξεων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές γενοκτονίες και πρέπει να αντιταχθούμε στις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις μαζικές δολοφονίες αθώων αμάχων. Κανένα επιχείρημα και κανένα άλλοθι δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στις εικόνες με τους νεκρούς, τους τραυματίες, τα παιδιά στα νοσοκομεία. Η στάση της Χαμάς μπορεί να προσφέρει για κάποιους άλλοθι στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ για να σκοτώνει. Όμως, το άλλοθι αυτό είναι ψεύτικο και κατασκευασμένο. Η ουσία είναι πώς συντελείται μια γενοκτονία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: