Πολιτικός “τζογαδόρος” ο Ταγίπ Ερντογάν




Εποφθαλμιώντας τη θέση του Προέδρου της Τουρκίας, ο Recep Tayyip Erdogan βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του και την πορεία της ιστορίας της χώρας του, σύμφωνα με τον Daniel Dombey σε ανάλυσή του για τους FINANCIAL TIMES («Turkey’s Recep Tayyip Erdogan: Supreme Ambition»).

Ευελπιστεί ότι μια ακόμη νίκη θα τον βοηθήσει να αλλάξει το σύστημα της χώρας από βουλευτικό σε ένα σύστημα βασισμένο στο προσωπικό του κύρος. Η απόπειρά του να καταστεί ο υπέρτατος ηγέτης της χώρας του θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα 77 εκ. Τούρκους αλλά και στην καθημαγμένη από κρίσεις Μ. Ανατολή, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το πείραμα του Erdogan με το πολιτικό Ισλάμ παρακολουθείται στενά.

Στόχος του Erdogan είναι να καταστήσει την Τουρκία μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, να ‘αναστήσει’ μία πιο θρησκευόμενη γενιά και να γίνει ο ίδιος περιφερειακός και παγκόσμιος ηγέτης. Όσοι του ασκούν κριτική τον κατηγορούν για σουνιτικό σεχταρισμό, ενώ οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι είναι ο μόνος που στηρίζει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο, όταν η Δύση κλείνει τα μάτια. Σε αυτό το σκηνικό, η μάχη για την προεδρία δεν είναι απλά μια μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων αλλά θα καθορίσει τι είδους αρχηγό κράτους επιθυμεί η Τουρκία.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως οι προεδρικές φιλοδοξίες του Erdogan συνιστούν ύβρη, καθώς το σύνταγμα δεν επιτρέπει προεδρικό σύστημα, η οικονομία είναι εκτεθειμένη στις αλλαγές των κεφαλαιακών ροών και ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών το κόμμα του μπορεί να επιλέξει άλλον ηγέτη. Εάν όμως κερδίσει, ο Recep Tayyip Erdogan θα φέρει τους παλαιότερα περιθωριοποιημένους Κούρδους στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, θα παρουσιάσει μια πιο προσωποποιημένη εξωτερική πολιτική και θα ενισχύσει τις ανησυχίες για αυταρχισμό, ενώ η νίκη του θα αποτελέσει μεγάλη προσωπική επιτυχία, καθώς θα είναι ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στην ιστορία της Τουρκίας μετά τον Mustafa Kemal Ataturk.

http://www.ft.com/cms/s/0/d4d0b1f8-005b-11e4-8aaf-00144feab7de.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: