ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η γαλλική προεδρία στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου MD83 που αγνοείται από το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκαν “κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο” και “το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί με σαφήνεια, παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται ,” ανέφερε επισήμως, το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, η Γαλλική Προεδρία, προσθέτοντας ότι “γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα έχει σταλεί για να εξασφαλίσει το χώρο και να συλλέξει τα πρώτα κομμάτια των πληροφοριών”.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ εκφράζει “στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων την αλληλεγγύη του”.

Το αεροσκάφος της Air Algerie, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 116 άτομα, μεταξύ των οποίων και πενήντα Γάλλοι, συνετρίβη την Πέμπτη,  ενώ εκτελούσε πτήση από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο, προς το Αλγέρι, Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συντρίμμια του αεροσκάφους των αλγερινών αερογραμμών που εξαφανίστηκε σήμερα με 116 επιβαίνοντες μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου εντοπίστηκαν σε μια περιοχή στο βόρειο Μαλί, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της τελευταίας. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη των επιβατών.

«Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροσκάφος. Τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί (. . .) 50 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου της Μπουρκίνα Φάσο» στην περιοχή Γκόσι του Μαλί, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, με αφορμή μια έκτακτη σύσκεψη στο Ουαγκαντούγκου και αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Μαλί.

«Μέχρι στιγμής δε διαθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες για (την τύχη των) επιβατών, όμως οι ομάδες μας εργάζονται πυρετωδώς» προσέθεσε ο στρατηγός. Ο ίδιος δεν έδωσε καμία πληροφορία για τα αίτια της συντριβής.

Προτού ανακοινώσει ότι τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί, ο στρατηγός Ντιεντιερέ είχε δηλώσει ότι ένας αξιόπιστος μάρτυρας είχε δει το αεροσκάφος «να πέφτει» στην περιοχή του Γκόσι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αξιόπιστο καθώς εμείς έχουμε επίσης κοιτάξει τις φωτογραφίες του ραντάρ που απεικονίζουν την εξέλιξη της πορείας του αεροσκάφους έως την εξαφάνισή του, η οποία συμπίπτει με την περιοχή που μας έχει υποδείξει ο πληροφοριοδότης μας» προσέθεσε ο ίδιος.

A Swiftair MD-83 airplane is seen in this undated photo

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 4 χώρες αναζητούν το αεροπλάνο της Air Algerie

Το Μαλί, ο Νίγηρας, η Αλγερία και η Γαλλία συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Air Algerie που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν πάνω από το Γκάο, όπως ανέφερε μια πηγή του Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (Asecna).

“Επί του παρόντος δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς συνέβη” στο αεροπλάνο “δεδομένου ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη από το Μαλί, τον Νίγηρα, την Αλγερία και τη Γαλλία που συμμετέχει μέσω της (στρατιωτικής) επιχείρησης Serval”, δήλωσε η πηγή αυτή του Asecna, ο οποίος εδρεύει στο Ντακάρ.

“Το αεροπλάνο βρισκόταν σε εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον Νίγηρα, από τον πύργο ελέγχου του Νιαμέι, παρ’ ότι είναι πάνω από το έδαφος του Μαλί”, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Ο Asecna ιδρύθηκε πριν από 55 χρόνια και σε αυτόν συμμετέχουν 17 αφρικανικές χώρες και η Γαλλία. Έχει υπό τον έλεγχό του έναν εναέριο χώρο 16,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όταν ρωτήθηκε για το πού ενδεχομένως κατέπεσε το αεροπλάνο η πηγή της υπηρεσίας δεν θέλησε να αναφέρει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. “Ακόμη αναλύουμε τα τεχνικά στοιχεία μέσω των σχεδίων πτήσης, των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, μέσω των δεδομένων από τις οθόνες των ραντάρ”, είπε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έπεσε το αεροπλάνο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. “Είναι πιθανό. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι πάντα επικίνδυνα για τα αεροπλάνα. Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας μιλούσαν για καταιγίδες στην περιοχή”, σημείωσε.

13-09-28_10174

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πιθανότατα στο Μάλι κατέπεσε το αεροσκάφος της Air Algerie

Ο κατάλογος των επιβατών της πτήσης της Air Algerie που αγνοείται περιλαμβάνει 50 γάλλους πολίτες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουαγκαντούγκου ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγέ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως υπάρχει “κατά πάσα πιθανότητα” μεγάλος αριθμός Γάλλων στην εν λόγω πτήση. Ένας “πυρήνας κρίσης” δημιουργήθηκε στη γαλλική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας για να ελέγχονται οι πληροφορίες γύρω από την πτήση της Air Algerie.

Η Air Algerie έχασε την επαφή πάνω από το Μαλί με ένα από τα αεροπλάνα της που μετέφερε τουλάχιστον 116 επιβαίνοντες και εκτελούσε πτήση από την Ουαγκαντούγκου προς το Αλγέρι.

“Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Έχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων”, δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ.

Το αεροπλάνο, ένα McDonnell 83 μισθωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair, μετέφερε, σύμφωνα με την Air Algerie, 119 επιβαίνοντες πολλών εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων 7 μέλη του πληρώματος.

Στη Μαδρίτη, το συνδικάτο των πιλότων των επιβατικών αεροπλάνων Sepla έκανε λόγο για εξαμελές πλήρωμα, όλοι Ισπανοί, ενώ η Swiftair κάνει από την πλευρά της λόγο για 116 επιβαίνοντες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πως το αγνοούμενο αεροπλάνο κατέπεσε στο κεντρικό Μαλί, αντιφάσκοντας με προηγούμενες πληροφορίες ότι συνετρίβη στο Νίγηρα.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ανάμεσα στην Γκάο και την Τεσαλίτ, δήλωσε ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της επιχείρησης του ΟΗΕ στο Μαλί που έχει την έδρα της στο Τιμπουκτού.

Οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας του Μαλί είπαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα.

“Προς το παρόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συντριβή, μόνο για την εξαφάνιση του αεροπλάνου από τα ραντάρ”, δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπός τους προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η τελευταία επαφή που είχαν οι αλγερινές αρχές με το αγνοούμενο αεροπλάνο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Air Algerie, το οποίο μετέφερε 116 ανθρώπους από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι, ήταν τη 01:55 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:55 ώρα Ελλάδας) ενώ πετούσε πάνω από το Γκάο του Μαλί, δήλωσε σήμερα ένας αλγερινός αξιωματούχος.

Η Air Algerie ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο, ένα Airbus A320, που εκτελούσε την πτήση AH5017, κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου προς το Αλγέρι όταν χάθηκε η επαφή μαζί του, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα εντούτοις με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται την ισπανική εταιρεία Swiftair, ιδιοκτήτρια του αεροπλάνου, το αγνοούμενο αεροπλάνο είναι ένα McDonnell Douglas MD83 που μετέφερε 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Η Air Algerie ανακοίνωσε πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί και οι γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως το αεροπλάνο συνετρίβη στο Μαλί, δήλωσε η πηγή.

Το αεροπλάνο ήταν ναυλωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair και από το ισπανικό συνδικάτο πιλότων επιβατικών αεροπλάνων Sepla έγινε γνωστό πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλα Ισπανοί.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: