Πιέσεις για νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας




Τα αμερικανικά ΜΜΕ, με κύρια άρθρα και ρεπορτάζ, εντείνουν τις πιέσεις τους προς την αμερικανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους για τη λήψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κρίνοντας παρελκυστική την πολιτική του έναντι της Ουκρανίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν δεν έχει πάψει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της γειτονικής της χώρας στηρίζοντας τους Ρωσόφωνους εξεγερθέντες. Σημειώνεται παράλληλα η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας, καθώς διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Καθώς οι έντονες εχθροπραξίες ξεκίνησαν εκ νέου χθες στην αν. Ουκρανία, είναι πρόδηλο πλέον ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, αγνόησε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει να παρεμβαίνει η Ρωσία στις ουκρανικές υποθέσεις, υποστηρίζει κύριο άρθρο της WASHINGTONPOST με τίτλο «The West can’t afford to make empty threats on Russia sanctions» προσθέτοντας ότι οι εξεγερθέντες που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν απομακρύνθηκαν από τις παραμεθόριες θέσεις τους, δεν έχει σταματήσει η μεταφορά οπλισμού μέσω των συνόρων, ενώ ο κ. Πούτιν δεν άσκησε πιέσεις στους εξεγερθέντες για την τήρηση της κατάπαυσης πυρός, αναγκάζοντας την ουκρανική κυβέρνηση να ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει τώρα να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς παρέρχεται το διάστημα των «δύο, τριών, τεσσάρων εβδομάδων» που έθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 5 Ιουνίου.

Παρά επίσης τις υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών να απαντήσουν χωρίς καθυστέρηση στο τελεσίγραφο που είχαν θέσει την προηγούμενη εβδομάδα, ανέβαλα χθες τις αποφάσεις τους για την ερχόμενη. Η κυβέρνηση Ομπάμα κρύβεται επίσης πίσω από τους Ευρωπαίους, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς αυτούς. «Το γεγονός αυτό εξαρτά την αξιοπιστία των ΗΠΑ από την συμφωνία με τα 28 κ-μ της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Ελλάδα και πολλές άλλες φιλικές προς τη Ρωσία χώρες» υποστηρίζει το κύριο άρθρο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα επίτευξης συμφωνίας με την Ευρώπη για την διαμόρφωση ενός πακέτου κυρώσεων και φυσικά, όπως επισημαίνεται, είναι προτιμητέα μια κοινή δράση Ευρώπης-ΗΠΑ.

http://www.washingtonpost.com/opinions/the-west-cant-afford-to-make-empty-threats-on-russia-sanctions/2014/07/01/43853534-014b-11e4-8572-4b1b969b6322_story.html

Λίγα πράγματα στον κόσμο είναι λιγότερο απειλητικά από μια συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών επισημαίνει χαρακτηριστικά το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «The EU Plays In to Putin’s Hands – Again» προσθέτοντας ότι αυτό καταδείχθηκε για μια ακόμη φορά χθες κατά τη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων όπου να συζητήσουν την απάντηση της Δύσης στην επιθετική στάση του Προέδρου Πούτιν έναντι της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν θέσει την Παρασκευή τελεσίγραφο στον Πούτιν για τον έλεγχο των Ρωσόφωνων εξεγερθέντων της Ουκρανίας και για το σφράγισμα των ουκρανο-ρωσικών συνόρων, έως τη Δευτέρα. Η καταληκτική ημερομηνία πέρασε, ο Πούτιν την αγνόησε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες να το ξανασκεφθούν, σημειώνει το κύριο άρθρο.

Έμφαση δίνεται, μεταξύ άλλων, στις ιδιαίτερες σχέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία, καθώς τη Δευτέρα 400 Ρώσοι ναυτικοί έφθασαν στη Γαλλία για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση για το ένα από τα δύο ελικοφόρα τα οποία η Γαλλία σχεδιάζει να παραδώσει στον ρωσικό στρατό. Τη Δευτέρα επίσης η Ιταλία επανέλαβε τη στήριξή της για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Με ηγέτες σαν αυτούς ο Πούτιν γνωρίζει ότι η πιθανότητα επιβολής σημαντικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι μικρή, όσο τουλάχιστον δεν προβαίνει σε μια απευθείας επέμβαση στην Ουκρανία. Για να διαψεύσει ωστόσο τον Πούτιν η ΕΕ πρέπει να τηρήσει το τελεσίγραφό της επιβάλλοντας κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και σε άλλους σημαντικούς οικονομικούς στόχους, δείχνοντας έτσι την βούλησή της να προχωρήσει περαιτέρω. Η ΕΕ δεν κατόρθωσε έως σήμερα να λάβει ο κ. Πούτιν στα σοβαρά τις απειλές της, καταλήγει το κύριο άρθρο.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-07-01/the-eu-plays-into-putin-s-hands-again

Σε ανταπόκριση των Kateryna Choursina (Κίεβο), James G. Neuger (Βρυξέλλες) και Volodymyr Verbyany (Κίεβο) στο BLOOMBERG με τίτλο «Ukraine Talks Planned as Poroshenko Restarts Push in East» γίνεται αναφορά στις έντονες διπλωματικές διεργασίες σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την λήψη οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι ενστάσεις από χώρες, όπως την Ιταλία, την Αυστρία, την Σλοβακία, την Γαλλία και την Ελλάδα έχουν εμποδίσει τη λήψη σημαντικών κυρώσεων, καθώς απαιτείται ομοφωνία στις αποφάσεις.

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-01/ukraine-talks-planned-as-poroshenko-restarts-push-in-east.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: