Παπούλιας: Η φλόγα της Δημοκρατίας πρέπει να κυριαρχεί




«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και μεγάλου σεβασμού σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν εξορίστηκαν για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς και είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, σε περιόδους κρίσης η φλόγα της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να κυριαρχεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για αυτή την έκθεση. Μια θαυμάσια έκθεση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας στη Βουλή την Έκθεση με τίτλο «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Η έκθεση την οποία προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την επιστημονική εποπτεία ειδικών επιτροπών, ανοίγει τις πύλες της σήμερα 24 Ιουλίου με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ανοίγοντας την επετειακή εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και όλους τους προσκεκλημένους, είπε ότι η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να γίνεται μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, βουλευτές κομμάτων και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

«Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης δεν ήταν μια τυχαία επιλογή για μια επετειακή εκδήλωση, αλλά έχει ως στόχο να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας, να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και κυρίως τον ελληνικό λαό που μετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος και αγκάλιασε την προσπάθεια που ξεκίνησε για την πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστρέφοντας από το Παρίσι αναλάμβανε ένα πολύ δύσκολο, ίσως για πολλούς, ένα ακατόρθωτο έργο. Αναλάμβανε να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών σε μια χώρα που είχε περάσει επτά ολόκληρα χρόνια κάτω από ένα επαίσχυντο δικτατορικό καθεστώς το οποίο είχε καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας. Αναλάμβανε έτσι να θέσει τις βάσεις για να επανιδρύσει ένα κράτος που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε τον παρία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχοντας χάσει κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας. Αναλάμβανε να επαναφέρει τη χώρα αυτή σε μια σταθερή τροχιά και να την οδηγήσει να ανοίξει ένα καινούργιο βιβλίο στην ιστορία της διότι το προηγούμενο έπρεπε να κλείσει οριστικά. Αυτό ήταν η απόφαση όλου του ελληνικού λαού όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο δύσκολο εγχείρημα της εποχής είπε πως για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η χώρα βήμα- βήμα επανήλθε στην ομαλότητα. «Οι Έλληνες αποδείξαμε πως ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων, ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η περίοδος εκείνη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη κρίση, μια κρίση οικονομική που πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση της οποίας αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και δεν χωρούν εφησυχασμοί σε αυτό τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά πρέπει όλοι ενωμένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία και έχουν αγωνιστεί για τη διατήρησή της να δώσουμε και αυτήν τη δύσκολη μάχη. Δεν χωρούν σκοπιμότητες, λαϊκισμός και ακραίες εκφράσεις, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εκ μέρους του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο καθηγητής Παύλος Σούρλας, είπε ότι η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνα που σηματοδότησαν την είσοδο της Ελλάδας σε μια περίοδο πρωτόγνωρης ομαλότητας, μακρότερη και πιο αδιατάρακτη από όλες όσες είχαν προηγηθεί έως τότε. Τα βασικότερα από τα γεγονότα αυτά είναι, η αποκατάσταση ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών, η λειτουργία των κομμάτων, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από 10 χρόνια, το δημοψήφισμα υπέρ της αβασίλευτης μορφής του πολιτεύματος και η διαμόρφωση και ψήφιση του νέου Συντάγματος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ- ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

  • Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς: Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβάται τίποτα και κάθε μέρα δυναμώνει

https://mignatiou.com/2014/07/papoulias-logo-tis-krisis-ipochori-i-dimokratia/

Μήνυμα του Κ. Παπούλια με αιχμές

Βούλτεψη: Υποχώρησε η αντίληψή μας για τη Δημοκρατία

ΣΥΡΙΖΑ: Να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: