Παλλικαρισμοί Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Διπλασιάζουμε τις εξοπλιστικές μας δαπάνες




Των Μιχαήλ Βασιλείου και Παντελή Καρύκα

Όταν μια χώρα δαπανά σε ετήσια βάση για εξοπλισμούς και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξαφανίζουν σχεδόν τις δαπάνες τους, έχει ξεχωριστή σημασία και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ελαφρά τη καρδία…

Αυτή δείχνει να είναι η σκέψη των Τούρκων υπευθύνων που στέλνουν μήνυμα στην Ατλαντική Συμμαχία (δηλαδή στις ΗΠΑ…), ότι εάν απαιτηθεί, η Τουρκία μέχρι το 2018 θα μπορούσε να διπλασιάσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να ανέλθουν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η «Χουριέτ» σε ένα ρεπορτάζ γεμάτο κρυφά και φανερά νοήματα και μηνύματα…

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,25% του Ακαθάριστου Εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ) της το οποίο ανέρχεται στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω δηλαδή από το 2% κατ’ ελάχιστο που έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη η Ατλαντική Συμμαχία, αλλά και η αμερικανική πλευρά.

Σύμβουλος μάλιστα του Ερντογάν, κι αυτό έχει τη σημασία του, έχει αναφέρει ότι χώρα με τις ανάγκες και τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, δαπανά λιγότερα από όσα πρέπει, προσδιορίζοντας σε 2-2,5% τις «σωστές» δαπάνες. Κι από το σημείο αυτό αρχίζουν οι… υπολογισμοί.

Εάν η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 4% ετησίως, τότε το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας θα ανέλθει στα 936 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2018. Εάν τότε η Τουρκία δαπανά 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αν οι δαπάνες της ανέλθουν στο 2,5% του ΑΕΠ, τότε θα δαπανά 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τούτων λεχθέντων, εάν υποτεθεί ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Τουρκίας ανέρχονται στο 40% των αμυντικών, δηλαδή επενδύσεις σε νέο υλικό και αναβάθμιση υπαρχόντων στο οπλοστάσιο της χώρας συστημάτων, ο εξοπλιστικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα παραμείνει 4%. Εάν δαπανά 2,5% το ποσό που θα επενδύεται σε υπερσύγχρονα όπλα θα ανέλθει στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ετησίως, το τονίζουμε.

Τα παραπάνω τα αφιερώνουμε στον πολιτικό κόσμο της χώρας που φρόντισε να εξαφανίσει τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες, ενώ υπάρχουν και οι συνήθεις ανεκδιήγητοι που δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι «θα το ρισκάρουμε», όταν μιλούν μέσα στην παραληρηματική τους αφέλεια για την τουρκική απειλή.

Ας θυμίσουμε τι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα χρόνια που έρχονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να ορθώνουν ένα τείχος «ελάχιστης αποτροπής» απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας που δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Αρχικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συζήτηση γίνεται για τις ένοπλες δυνάμεις, όχι την Ακτοφυλακή και άλλα σώματα που έχουν ξεχωριστούς προϋπολογισμούς.

Χθεσινή είδηση είναι το χαρτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την «τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη, ενώ και οι θέσεις της γειτονικής χώρας για το Αιγαίο, τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά κεραία… Όσο η ελληνική πλευρά προβάλει εικόνα αδυναμίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των οποίων η σημασία είναι πεπερασμένη, η επιθετικότητα αυτή θα κλιμακώνεται.

Η Τουρκία θα δαπανήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 μαχητικά τύπου F-35 και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16. Ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί για την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, με κωδική ονομασία του προγράμματος TF-X. Συνολικά, αναφέρουν οι Τούρκοι, θα δαπανηθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για τον στόλο μαχητικών…

Τα υπόλοιπα τα αναφέρουμε συνοπτικά, 1 δις για πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων, ελικοπτεροφόρο, 3,5 δις για ελικόπτερα γενικής χρήσης, 2,5 δις για το εγχώριο άρμα μάχης, το Altay, 1 δις για εγχώριο δορυφόρο και άλλο μένα για κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων, 3,5 δις για αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς, 2,4 δις για αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, 4 δις για νέα υποβρύχια, 2,5 δις για ναυπηγήσεις που αφορούν το «εθνικό πλοίο» (MILGEM), 1 δις για φρεγάτες που θα αναπτύξει η εγχώρια βιομηχανία, 3 δις για επιθετικά ελικόπτερα, 1,5 δις για ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν εγχώρια, 1 δις για τεθωρακισμένα οχήματα.

Σταματάμε για να πάρουμε ανάσα, αφήνοντας έξω τα στρατηγικά μεταφορικά αεροσκάφη, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά συστήματα, φορητός οπλισμός, κ.λπ.

Δηλώσαμε εξ αρχής, ότι με τις αναφορές αυτές στον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα επιχειρεί να διαφημίσει τον εαυτό της και να ενισχύσει τη θέση της, καθώς οι εξελίξεις απειλούν την εδαφική της ακεραιότητα άμεσα, ανεξαρτήτως των πόσων οπλικών συστημάτων θα αποκτήσει. Το ζητούμενο για τους Τούρκους είναι μέσω αυτών των δαπανών να «αγοράσουν» συμμαχίες, ή να πετύχει να κάνουν πίσω όσοι φέρονται να μη… σκέφτονται θετικά για το μέλλον μιας ισλαμιστικής Τουρκίας υπό τον Ερντογάν…

Αυτό δε δίνει περιθώρια στην ελληνική πλευρά για εφησυχασμό. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι οι αμυντικές δυνατότητες για να αναπτυχθούν θέλουν μακροχρόνια συνεπή προσπάθεια, ενώ οι προθέσεις εχθρών και φίλων μπορούν να αλλάξουν σε μία νύχτα… Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά προβληματισμένη με τη συμπεριφορά της Τρόικας το τελευταίο διάστημα και εξετάζει κάποια εναλλακτικά σενάρια.

ΠΗΓΗ: Χουριέτ, www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: