Όραμα όλων η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων




Για αποτροπή των πολιτικών που οδηγούν στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, κάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι όραμά του είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, την οποία οργάνωσαν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια».

Αναφέρθηκε στο όραμα λαού και ηγεσίας, αλλά και του ίδιου, «να δω τα τουρκικά στρατεύματα να επιβιβάζονται στα πλοία και να αποχωρούν από την Κύπρο. Να δω πρόσφυγες να επιστρέφουν στις υπό κατοχή περιουσίες και στην υπό κατοχή πατρίδα μας».

Είπε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει τη λύση, ξεκαθάρισε όμως ότι «σε αυτό το διάλογο που έχουμε εμπλακεί θέλουμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός ξεκινά από την ώρα που σέβεσαι τα συμφωνημένα».

Αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, λέγοντας ότι διαλαμβάνει ξεκάθαρα πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια.

«Θα πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε όσα μεταξύ μας συμφωνούμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επίσης και τα αποκαλυπτήρια του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρόσοψή του Προεδρικού Μεγάρου.
Η διεθνής νομιμότητα εξακολουθεί να παραβιάζεται στην Κύπρο για σαράντα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι λαός και πολιτική ηγεσία στέλνουν μέσω της κοινής αντικατοχικής εκδήλωσης, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, το μήνυμα πως συσπειρώνονται απέναντι στην τουρκική κατοχή, με μόνη αξίωση, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.

«Κανείς δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της διχοτόμησης, ούτε θα δεχθούμε ποτέ τα δεδομένα που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή και ο εποικισμός ως τετελεσμένα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κοινός στόχος, πρόσθεσε, είναι μια βιώσιμη λύση που θα οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του κυπριακού λαού, καθώς «μας ενώνει όλους ο πόθος της επιστροφής».

Αναφέρθηκε στη συνεχή και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας, ενώ για την κατάσταση στο εσωτερικό, είπε ότι ενωμένοι και ομόθυμοι οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το ιστορικό δίδαγμα είναι πως η καλλιέργεια και η ανοχή του φανατισμού, του μίσους, των ακροτήτων και του διχασμού, αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας μας. «Αυτό πρέπει να τηρούμε ως φάρο και οδηγό στην πολιτική συμπεριφορά μας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι ο λαός καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα την οικονομική τραγωδία, παράλληλα με τις συνθήκες της ημικατοχής που συνεχίζεται από το 1974.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για την άγονη παρέλευση του χρόνου, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, που οδηγεί στην παγίωση τετελεσμένων.

Συμπλήρωσε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει την ε/κ πλευρά σε καμιά ρύθμιση που δεν θα κατοχυρώνει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στην πατρίδα του, δεν θα διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και δεν θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις επανένωσης της πατρίδας.

Αναφέρθηκε στις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά  διαχρονικά, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα και θα υπηρετεί όλους τους πολίτες και τις κοινότητες που συνθέτουν τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η τουρκική πλευρά με τις ακραίες απαιτήσεις και την αρνητική στάση της καθιστά ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας. Αλλά η αρνητική στάση της τουρκικής  πλευράς είναι και η ουσία του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η τουρκική στάση δεν αποκρούεται με διακηρύξεις, αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών, αλλά με μεθοδευμένη στρατηγική.
«Η λύση που επιδιώκουμε δεν αφαιρεί ανθρώπινα δικαιώματα ούτε και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες των συμπατριωτών μας Τ/κ» αλλά επιδιώκει να γίνουν σεβαστά και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Ε/κ είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι μια λύση που θα συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η λύση δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις βασικές αρχές και θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ. Στόχος, είπε είναι μια συνολική λύση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Είπε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά στέκεται συνεπής στις συμφωνίες κορυφής 1977 και 1979 και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ζητώντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Απευθύνθηκε παράλληλα στους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι προσδοκεί στη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της.

Διαβεβαίωσε εξάλλου τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και  Λατίνους, πως «θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς να φεισθούμε κόπου, μόχθου και χρόνου προκειμένου να δούμε να απελευθερώνεται από την κατοχή και να επανενώνεται η πατρίδα μας», καθώς, όπως είπε, αυτό είναι κατορθωτό.

Αποκαλυπτήρια θυρεού

Κατά τη διάρκεια της διακομματικής εκδήλωσης έγιναν εξάλλου τα αποκαλυπτήρια του πέτρινου πρωτότυπου του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Γιάννη.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το κτίριο αυτό συμβολίζει τη δημοκρατία, την ιστορία και τον πολιτισμό στη χώρα, ενώ αποτελεί και το προπύργιο των πολιτικών, των κοινωνικών και των πολιτιστικών κατακτήσεων και αξιών της πατρίδας.

«Το Προεδρικό Μέγαρο ήταν και παραμένει σύμβολο δημοκρατικής νομιμότητας, αλλά και η έκφραση της κρατικής μας κυριαρχίας» πρόσθεσε και είπε ότι η ανάρτηση του εμβλήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο αυτό είναι υποχρέωση απέναντι στη συνέχεια της Ιστορίας και στο κράτος.

«Δεν θα ήταν νοητό, το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να απουσιάζει από το χώρο από τον οποίο ξεκινά και τελειώνει η έκφραση και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: