Οκτώ επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι Θεσσαλονίκης




Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση τους πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για την μείωση του χρέους μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ανταπόκριση του Alkman Granitsas από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece Short lists 8 Bidders for Sale of Majority Stake of Country’s 2nd Biggest Port».

Μεταξύ των εταιρειών που επιλέγηκαν περιλαμβάνεται η APM Terminals BV, μονάδα της δανέζικης ναυτιλιακής εταιρείας A.P. Moeller Maersk, ο φορέας εκμετάλλευσης λιμένων International Container Terminal Services Inc με έδρα τις Φιλιππίνες, η ιαπωνική Mitsui & Co και η P&O Steam Navigation Company, που ανήκει στην DP World με έδρα στο Ντουμπάι.

Στους υπόλοιπους πλειοδότες περιλαμβάνονται η Deutsche Invest Equity Partners GmbH, η εμπορική εταιρεία Duferco Participations Holding SA και η τουρκική Yilport Holding Inc, η οποία επιχειρεί να επεκταθεί και υπερατλαντικά. Τέλος στη λίστα περιλαμβάνεται και η Russian Railways JSC σε κοινοπραξία με την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία GEK Terna SA.

Υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών της για την μείωση του χρέους και για το άνοιγμα της οικονομίας της η Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει τα επόμενα χρόνια περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δις ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει ωστόσο εμπόδια, από την περίοδο της σύλληψής του το 2010 έως σήμερα, με αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων πώλησης.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει μετοχικό πακέτο 67% του ΟΛΘ, ενώ με βάση τις χθεσινές τιμές της μετοχής η πώληση θα μπορούσε να αποφέρει 200 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πώληση των δύο τρίτων του Λιμένα του Πειραιά, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από έξι πλειοδότες. Παρά τις καθυστερήσεις στο συνολικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο, λίγες μόλις ημέρες πλεύσης από τη διώρυγα του Σουέζ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης λιμένων για τα δύο λιμάνια στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καταλήγει η ανταπόκριση.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140708-708161.html?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: