Ο Σαμαράς και ο δρόμος της πολιτικής λύσης




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ – www.ethnos.gr

Ως το πρώτο -και πλέον καθοριστικό- βήμα στην πολιτική διαπραγμάτευση θεωρείται η χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ. Είναι σαφές -και από την επιλογή αυτή του Αντ. Σαμαρά- ότι η Αθήνα έχει αντιληφθεί πλήρως ότι το πρόβλημα με την τρόικα και τους δανειστές έχει «φύγει» πλέον από το δημοσιονομικό ή μεταρρυθμιστικό πεδίο και είναι αμιγώς πολιτικό και ως τέτοιο θα πρέπει να το διαχειριστεί.

Ο δρόμος για τις διορθωτικές κινήσεις που επιδιώκει η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να «περάσει» από τους εκπροσώπους των δανειστών. Αυτοί είναι κάποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που βλέπουν μόνον αριθμούς και συγκρίνουν τα στοιχεία που τους δίνει το οικονομικό επιτελείο, με τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα. Λειτουργούν σαν «μηχανές». Απρόσωπα και αδιάφορα ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αρα, η λύση μπορεί να είναι μόνον πολιτική και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλα τα έως τώρα συμφωνημένα.

Ορθά ο πρωθυπουργός, λοιπόν, παίζει τώρα το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα σε αυτή τη φάση μπορεί να διαπραγματευθεί, γιατί έχει σημαντικά «όπλα» στη δική της φαρέτρα. Το πλεόνασμα, η ισορροπία του προϋπολογισμού, η πορεία -έστω και μετ’ εμποδίων- των μεταρρυθμίσεων. Η πολιτική διαπραγμάτευση κατά συνέπεια αυτή τη φορά δεν είναι ένα σύνθημα ή μια επικοινωνιακή κίνηση. Εχει ουσία και μπορεί πια να δώσει τις λύσεις που ζητεί η Αθήνα, χωρίς αυτές να επηρεάσουν την πορεία του προγράμματος.

Μια κρίσιμη παράμετρος είναι σαφέστατα ο χρόνος. Η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει, αλλά το Βερολίνο ίσως να θελήσει να περιμένει κι άλλο… Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι κουβέντες, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορούν να παραταθούν επ’ άπειρο. Ο Σεπτέμβρης είναι -σε κάθε περίπτωση- ο μήνας των αποφάσεων και από αυτές τις αποφάσεις θα κριθούν πολλά. Οχι μόνον στο οικονομικό, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, διότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Β. Βενιζέλος θα πρέπει να ξέρουν τότε πού βαδίζουν και πώς θα χειριστούν το θέμα της προεδρικής εκλογής, που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: